ABAZOVIĆ PROVOCIRA Dritan traži jasno opredeljivanje po pitanju Srebrenice: Priznajte genocid ili idite iz vlasti!
Foto: Nemanja Nikolić

Potpredsednik crnogorske vlade podigao prašinu

ABAZOVIĆ PROVOCIRA Dritan traži jasno opredeljivanje po pitanju Srebrenice: Priznajte genocid ili idite iz vlasti!

Crna Gora -

Lider URA traži jasno opredeljivanje po pitanju zločina u Srebrenici. Iz DF traže i osudu stradanja Srba

Potpredsednik vlade Crne Gore Dritan Abazović podigao je prašinu izjavom da se u Srebrenici dogodio genocid, te da ko to ne razume, "nije mu mesto na državnim funkcijama". Iz Demokratskog fronta (DF) ocenjuju da se ova tema prethodnih dana koristi u dnevnopolitičke svrhe.

Poruka na Tviteru

"Vlada Crne Gore poštuje sve međunarodne presude. O ovoj temi nema diskusije. Ko ovo ne razume, nije mu mesto na državnim funkcijama. Okrenimo se budućnosti, čeka nas mnogo posla", napisao je Abazović na svom Tviter profilu.

Prethodno je crnogorska opozicija, predvođena najuticajnijim DPS Mila Ðukanovića, zatražila smenu ministra pravde ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, koji je u parlamentu rekao da je spreman da prizna da se u Srebrenici dogodio zločin genocida ako se to nedvosmisleno utvrdi, s obzirom na to da je, kako je rekao, i Međunarodni sud u Hagu u međuvremenu izgubio legitimitet.

Milan Knežević, narodni poslanik DF u Skupštini Crne Gore, kaže za Kurir da, "iskazujući pijetet prema srebreničkim žrtvama, ne može a da ne primeti kako se ova tema prethodnih dana koristi za dnevnopolitičke svrhe".

Pravo čudo da su Srbi živi

"Kao Srbin iz Crne Gore, spreman sam da osudim svaki srpski zločin koji je počinjen u moje ime i ime mog naroda, ali bih voleo da se jednom neko seti i osudi genocid u Jasenovcu, u kojem je ubijeno 700.000 Srba, Jevreja i Roma, ili kontinuirani genocid srpskog naroda u hercegovačkim jamama NDH. Takođe bih voleo da neko osudi zločin i progon nad 300.000 Srba u akcijama "Bljesak“ i "Oluja“, ili masakr u Bratuncu, ili zločine nad Srbima i Crnogorcima na KiM. Zato bih voleo da Dritan Abazović i svi ostali koji otvaraju ove teme makar jednom pomenu i nevine srpske žrtve, koje su od 1941. do 2021. najbrojnije na Balkanu. Koliko su nas ubijali u tih 80 godina, pravo je čudo da je ijedan Srbin živ".

J. M.

Matija Bećković

Zaustavljeno etničko čišćenje srpskih pisaca

l Izbačeni srpski pisci, poput Desanke Maksimović, Meše Selimovića, Alekse Šantića, Petra II Petrovića Njegoša i drugih, vratiće se u obaveznu literaturu nastavnog plana i programa za osnovno i srednje obrazovanje u Crnoj Gori. Ovo je saopštila ministarka prosvete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić. Komentarišući ovu izjavu ministarske, Matija Bećković, srpski akademik, za Kurir je rekao:

- Ministarka Vesna Bratić zaustavila je ovime etničko čišćenje srpskih pisaca u Crnoj Gori. Ja mislim da nema kraće definicije fašizma od progonjenja ljudi zbog svog imena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track