Najnovije vesti

UŽIVO MILOVE PRISTALICE I KOMITE ISPRED VLADE U PODGORICI: Bacali dimne bombe, pravili bakljadu i prozivali Dritana
00:35

UŽIVO MILOVE PRISTALICE I KOMITE ISPRED VLADE U PODGORICI: Bacali dimne bombe, pravili bakljadu i prozivali Dritana

Hoas zbog državljanstva

MILOVE PRISTALICE I KOMITE ISPRED VLADE U PODGORICI: Ore se Tompsonove pesme! Bacali dimne bombe, pravili bakljadu! VIDEO

Crna Gora
18:50h

Ispred zgrade crnogorske vlade u Podgorici posle 11 sati počeo je skup povodom izmene Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom i izmene Zakona o registru prebivališta i boravišta sa čime bi bilo pojednostavljeno dobijanje crnogorskog državljanstva. Skupu u Podgorici prethodili su i incidenti na magistralnom putu Nikšić Podgorica kada je mercedes Vlade Crne Gore pokušao da prođe kroz gomilu komita od kojih su se dvojica popla na automobil i pala sa njega kad je vozač dodao gas.

Pristalice DPS i Patriotsko-komitskog saveza (PKS) krenule su iz Nikišića ka Podgorici, ali ih je policija na putu zaustavila zbog neodstatka potrebnih papira. Uprkos svemu Komite su uspele da stignu ispred zgrade Vlade Crne Gore gde je bilo gađanja jajima, skandiranja i prozivanja. 

Protesti u Crnoj Gori
02:09

Protesti u Crnoj Gori

16.43 - Milo Đukanović negirao je da je organizator današnjih antivladinih protesta u Crnoj Gori i ocenio "krajnje nemoralnim insinuacijama" poziv premijera Zdravka Krivokapića da ne destabilizuje državu i da protestante povuče sa ulice.

"Uzaludni su pokušaji da svo svoje neznanje, neposvećenost i nepostojanost pokušava prikriti time što će papagajski dosadno za sve okriviti bivšu vlast", saopštio je Đukanović. 

Milo Đukanović
foto: EPA / Boris Pejovic

Istakao je da je Krivokapić sada, kako kaže, krenuo da to čini i prema njemu lično.

"Poznato je, a o tome je u trenucima euforičnog raspoloženja nakon pobede na izborima govorio i sam premijer, da sam uložio i ulažem sav napor da se izvršna vlast konstituiše, i da što kvalitetnije profunkcioniše", podseća Đukanović.

16.30 - Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović osudio je današnji incident na putu Podgorica - Nikšić, koji je okarakterisao kao napad na službeni automobil i štićenu ličnost.

Istakao je da je napad kćerku premijera Krivokapića, alarm za sve i upozorenje "gde nas mogu odvesti politički populizam i smišljeno podizanje tenzija". 

Ministar je, kako je saopšteno iz MUP-a, dao nalog unutrašnjoj kontroli da hitno ispita postupanje policijskih službenika koji su bili u blizini lica mesta, sa zahtevom da se izveštaj u što kraćem roku dostavi ministru.

15.10 - Među komitama su se, kao i ranije, ponovo orile pesme Marka Perkovića Tompsona sa porukom "stići će vas naša ruka i u Srbiji", sudeći po snimcima koji su se pojavili na društvenim mrežama. 

12.54 -  Uprava crnogorske policije saopštila je da utvrđuje okolnosti pod kojima se ranije danas dogodio incident na magistralnom putu Nikšić-Podgorica, u mestu Bogetići.

Prema pisanju portala RTCG do incidenta je došlo kada je službeno vozilo vlade, registarskih oznaka PG-CG-301, navodno prošlo kroz okupljene građane, koji su krenuli ka Podgorici, kako bi prisustvovali protestu ispred zgrade vlade.

UŽIVO MILOVE PRISTALICE I KOMITE ISPRED VLADE U PODGORICI: Bacali dimne bombe, pravili bakljadu i prozivali Dritana
00:35

UŽIVO MILOVE PRISTALICE I KOMITE ISPRED VLADE U PODGORICI: Bacali dimne bombe, pravili bakljadu i prozivali Dritana

Neki mediji su, međutim, objavili da je do incidenta došlo kada je policija zaustavila grupu građana koja je krenula na protest u Podgoricu, a oni nisu iz protesta onemogućili prolaz službenom vozilu vlade, isprečili su mu se na putu, opkolili ga i posedali na hauvu, o čemu svedoče i snimci.

12.18 - Na protsetu u organizaciji Patriotsko-komitskog saveza, bliskom DPS Mila Ðukanovića, uobičajeno su bačene dimne bombe i zapaljene baklje, a skandiralo se protiv potpredsednika vlade Dritana Abazovića i njegovog građanskog pokreta URA. Okupljni su pevali “Imala je URA rašta, izdaja se ne prašta”, “Izađi Dritane, izađi mala”, “Petroviću, samo reci, letećemo kao meci!”, “Kralj Nikola na umoru, blagosilja Crnu Goru”…

Crna Gora, Komiti
foto: Kurir

11.35 -  Sa sednice Vlade privremeno je povučena Odluku o izmjeni odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom, kako bi se pre toga izjasnio skupštinski Odbor za izborno zakonodavstvo, saznaju "Vijesti". Premijer je ranije najavio Odluku o izmjeni, navodeći da veliki broj građana koji dugo žive u Crnoj Gori nije imao pravo na državljanstvo.

11.27 -  Okupljeni u Podgorici su pokušali da sruše zaštitnu ogradu postavljenu ispred zgrade Vlade. Vređali su policajce, vikali im "banda izdajnička" i "izdaja" i gađali ih jajima.

Komite poručuju Krivokapiću da neće biti premijer više
00:49

Komite poručuju Krivokapiću da neće biti premijer više

11.21 - Policija građanima koji su se uputli ka Podgorici, ne dozvoljava prolaz, bez valjanih papira.

11.15. Na putu Podgorica - Nikšić došlo je do incidenta kada je grupa građana pokušala da spreči prolazak vozila Vlade Crne Gore. Na snimku vidi se grupa građana koja se popela na vozilo "mercedes" (PF CG 301), koje pripada sektoru za poslove protokala, Generalnog sekretarijata Vlade. Okupljeni su se u pokušaju da spreče prolazak vozila, popeli na službeno vozilo. Dve osobe koje su se popele na haubu vozila, pošto je ono krenulo su pale na put.

11.10 - Crnogorske komite krenule su ka Podgorici na protest ispred zgrade vlade protiv odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom i izmena Zakona o registru prebivališta i boravišta.

07.51 - Predsedništvo Demokratske partije socijalista (DPS) poručilo je da će svim sredstvima braniti državu od "evidentnog agresivnog pokušaja posrbljavanja"

Podsetimo, Vlada Crne Gore bi danas trebalo da usvoji izmenu Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva kojom će se kao jedan od uslova računati osim trajnog boravka i privremeni, što do sada nije bio slučaj.

Time će se omogućiti da se brže dođe do crnogorskog državljanstva jer se do sada na osnovu Odluke, privremeni boravak koji je trajao pet godina i bio uslov za dobijanje stalnog boravka, nije računao u vreme potrebno za sticanje državljanstva. Zakonom je propisano da lice može steći crnogorsko državljanstvo prijemom ako, izmedju ostalog, u Crnoj Gori zakonito i neprekidno boravi deset godina pre podnošenja zahteva za prijem, dok je Odlukom o kriterijumima za utvrdjivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom propisano da se pod zakonitim boravkom podrazumeva stalni boravak.

Na današnjoj sednici Vlade bi trebalo da bude usvojene i Izmene i dopune zakona o registrima prebivališta i boravišta. Prema najavama, svi koji ne žive u Crnoj Gori već u inostranstvu biće izbrisani iz registara prebivališta i boravišta, te iz biračkog spiska. ; Ta dva propisa su naišla na oštre proteste opozicije koja optužuje Vladu da želi da omogući sticanje državljanstva za nekoliko desetina hiljada gradjana poreklom iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Rusije, koji žive u Crnoj Gori, kao i da se želi promeniti birački spisak.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...