SARAJKA ŽELELA DA SE U VREME KORONE PORODI KOD KUĆE: Odbili je lekari ali i Ustavni sud, evo zašto!
Foto: Profimedia

pokušala

SARAJKA ŽELELA DA SE U VREME KORONE PORODI KOD KUĆE: Odbili je lekari ali i Ustavni sud, evo zašto!

Crna Gora -

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovanu apelaciju A.Ć. iz Sarajeva, koja je podnela tužbu Ustavnom sudu BiH jer joj zdravstvene ustanove u Kantonu Sarajevo nisu dozvolile da joj pomažu zdravstveni radnici iz zdravstvenog sistema tokom porođaja kod kuće, saznaje portal "Avaz".

U obrazloženju odluke stoji da je apelant A.Ć. iz Sarajeva podnio je tužbu Ustavnom sudu BiH 18. februara ove godine.

Apelant je smatrao da je poveđeno njeno pravo na privatni život prema članu II / 3.f) Ustava Bosne i Hercegovine i članu 8. Evropske konvencije, pravo na efikasan pravni lek prema članu 13. Evropske konvencije.

Obrazlažući žalbene navode, apelant je izjavila da veruje da joj je povređeno pravo na privatni i porodični život jer joj Klinički centar, Opšta bolnica, Institut i Dom zdravlja nisu dozvolili da se porodi kod kuće uz pomoć babice i pružio hitnu medicinsku pomoć.

Kako je navedeno u tužbi, apelant je naglasio da je bila višerotka i da je u vreme podnošenja žalbe bila u 40. nedelji trudnoće, za koju je izjavila da je niskog rizika.

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju izazvanu pandemijom koronavirusa, žalilac je smatrao da bi za njen život i život njene nerođene bebe jedino sigurno rođenje bilo kod kuće, uz pomoć babice i dostupnosti hitna medicinska pomoć.kakve komplikacije.

U bolnici su joj rekli da pružaju zdravstvene usluge pacijentima / trudnicama samo u bolničkim uslovima.Prilikom rešavanja apelacije, Ustavni sud je utvrdio da pravni sistem u Kantonu Sarajevo ne dozvoljava angažman javnih zdravstvenih radnika, uključujući babice, ginekologe i pedijatre, u pružanju stručne pomoći porođajima u kući.

Međutim, apelant je istakla da je imala vrlo loše iskustvo sa prethodnim porođajima u zdravstvenim ustanovama, praćeno povredom ličnog dostojanstva i nemogućnošću izbora lekara, te da su trudnoća i porođaj najintimniji aspekti života žena i da je porođaj u zdravstvenim ustanovama podrazumeva izloženost ženskog tela i njegova najdublja osećanja prema drugim ljudima.

Kurir.rs/Avaz.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track