Najnovije vesti

PADA VLADA: Krivokapić izdao SPC, pa optužio DF za zaveru! Mandić: On je običan lažov, nek traži oprost od patrijarha
Foto: EPA, Profimedia

ODJECI SKANDALA

PADA VLADA: Krivokapić izdao SPC, pa optužio DF za zaveru! Mandić: On je običan lažov, nek traži oprost od patrijarha

Crna Gora

Posle neviđenog skandala ili, kako su je mnogi okarakterisali, prevare koju je načinio crnogorski premijer Zdravko Krivokapić odlukom da ne potpiše Temeljni ugovor sa SPC, situacija u Crnoj Gori se usijala, a prema međusobnim optužbama u vladajućoj koaliciji, može se naslutiti da nije isključeno ni da se ona raspadne!

Krivokapić, koji je najpre pristao, a potom odustao da u Beogradu s patrijarhom SPC Porfirijem potpiše prethodno dogovoreni i usaglašeni Temeljni ugovor, optužio je Demokratski front i lidera Andriju Mandića za, kako tvrdi, „podmetačinu“ s ciljem rušenja aktuelne crnogorske vlade. U opširnom otvorenom pismu, Krivokapić kaže da se gnuša pomisli da neko može i da pomisli da on može i želi da dovede u pitanje potpisivanje Temeljnog ugovora, koji je, kako navodi, i njegov temelj.

- Narod Crne Gore mora da zna da ja patrijarhu nisam rekao bilo šta što bi ugrozilo interese Crne Gore, niti interese vernika SPC, već sam očigledno ugrozio interes Demokratskog fronta - ustvrdio je Krivokapić.

Žestoko

Mandić je, odgovarajući na ove optužbe, rekao da Krivokapić ruši samog sebe.

- Niko bolje ne ruši vladu Zdravka Krivokapića od njega samog, jer njegovi postupci najviše govore o dometima njegove političke i državotvorne misli i o situaciji u samoj vladi - rekao je Mandić.

A u autorskom tekstu za portal In4s, Mandić je još žešće odgovorio Krivokapiću.

- Kada je reč je o Temeljnom ugovoru, onda se mora konstatovati da je Krivokapić zaista običan lažov. Žao mi je zbog toga. Ima lepših i pristojnih reči da se nazove onaj koji istinu izbegava, ali ovo je naša prava narodska reč, jer istina voli da se kaže prostim rečima jer je i ona sama prosta - naveo je Mandić i dodao:

- U vezi s Temeljnim ugovorom, Krivokapić je sve slagao, i žive i mrtve, i svete i obične, i saveznike i neprijatelje, i narod i crkvu. Svima je jasno da Andrija Mandić i DF nisu krivi što ugovor nije potpisan, nego je za to kriv Krivokapić, i zato želim da ga u ime velikog i moćnog DF pozovem da zatraži oprost od patrijarha Porfirija i vladike Joanikija za sramotu koju nam je nedavno priredio u Patrijaršiji i odmah potpiše Temeljni sporazum. A ako mu, kao što se već čulo u javnosti, Aleksa Bečić i Dritan Abazović brane da potpiše ugovor, neka to ne krije, nego javno kaže čitavom narodu - naveo je u tekstu Mandić.

Plan

Na pitanje kakva je sudbina Krivokapićeve vlade posle svega, Mandić je rekao:

- U narednim danima imaćemo vrlo konkretan plan koji će ići u pravcu ispunjavanja u potpunosti svih predizbornih obećanja koje smo dali. Za njih je odgovorna, pre svega, vlada Crne Gore, a ona nije uradila gotovo ništa da ih ispuni, izuzev obećanja o Zakonu o slobodi o veroispovesti.

Kurir.rs/E.K.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja