SREBRENICA PODELILA CRNOGORSKI PARLAMENT Burna rasprava o rezoluciji koju su podneli Bošnjaci: Pokušaj satanizacije srpskog naroda
Foto: Vijesti.me/Boris Pejović, Profimedia

napad

SREBRENICA PODELILA CRNOGORSKI PARLAMENT Burna rasprava o rezoluciji koju su podneli Bošnjaci: Pokušaj satanizacije srpskog naroda

Crna Gora -

U Skupštini Crne Gore raspravlja se o Predlogu rezolucije o genocidu u Srebrenici, koji je podnela Bošnjačka stranka. Sednica je na trenutke veoma burna, prenose mediji.

Osim o Srebrenici, diskutuje se i o drugim dešavanjima iz 1990-ih na području bivše Jugoslavije.

Tekst predložene rezolucije predviđa da Skupština Crne Gore potvrdi da je u Srebrenici počinjen genocid u julu 1995. godine. Ističe se da Skupština potvrđuje da je stradalo više od 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti. Rezolucijom se osuđuju izjave, postupci i politike koje negiraju ili dovode u pitanje da se u Srebrenici desio genocid, a 11. juli se proglašava Danom sećanja na žrtve Srebrenice.

Rezoluciju su podneli poslanici Ervin Ibrahimović, Dragutin Papović, Damir Šehović, Raško Konjević, Genci Nimanbegu, Fatmir Đeka i Andrija Popović.

Jedan od inicijatora predloga Ervin Ibrahimović, kazao je da je u poslednje vreme pojačan stepen multiverske i multietničke distance.

On smatra da će rezolicija onemogućiti da se zločinci kriju iza naroda.

"Napokon će ostrašćeni nacionalisti biti onemogućeni da negiraju genocid i prestanu sa pravljenjem distance među narodima. Glasanjem biće napravljen prvi korak ka vrednostima kojima svi stremimo, dobre komšijske ali i dobrosusedske odnose u regionu", kazao je Ibrahimović.

Jovan Vučurović iz Demokratskog fronta kazao je da je razočaran jer su Skupštini nema predstavnika Vlade Crne Gore i DPS-a kako bi čuli i njihovo mišljenje.

Ovo je, kaže, teška tema i bilo bi bolje da ih je manje posebno jer se stavlju u kontekst dnevne politike.

"Važno da se svi precizno izjasnimo o rezoluciji da građani sude o svačijem stavu", kazao je Vučurović i dodao da njihov klub neće glasati za rezoluciju.

"Ona svojevrsna provokacija. Direktno usmerena protiv srpskog naroda i namenjena je za dnevnopolitčku upotrebu. Cilj teksta je pokušaj satanizacije srpskog naroda", kazao je Vučurović. On je dodao da je rezoluciju predložila politika poražena na poslednjim parlamentarnim izborima.

"Ne mogu verovati u dobre namere onih koji predlažu rezoluciju jer su uvek bili protiv srpskog naroda. Nema toga ko negira zločin o Srebrenici, neko ga naziva genocidom a neko zločinom, ali niko ne osuđuje zločine učinjene srpskom narodu već su slali predstavnike na slavlja koja veličaju zločine nad Srbima", kazao je Vučurović, a preneo RTCG.

Šef poslaničke grupe "Pokreta za promjene" u crnogorskom parlamentu Branko Radulović izjavio je da bi glasao za rezoluciju u kojoj bi, kako je rekao, bile sve "Srebrenice" koje su se dogodile na ovim prostorima.

"Neću da glasam za političke stvari", rekao je Radulović.

Poslanik SNP Vladimir Joković kazao je da nemaju pravo da previše grledaju unazad jer svakoga najviše bole zločini sopstvenog naroda.

"Treba da gledamo unapred i osudimo sve zločine. Apsolutno ću uvek dići ruku za to, pojedinačno ne", poručio je Joković. Ako bi, dodao je, ova rezolucija bila proširena na osudu svih genocida, glasaćemo za nju.

Poslanica kluba "Crno na bijelo" Suada Zoronjić kazala je da je predlog Bošnjačke stranke na jedan način jednostran jer nije prepoznala ulogu njihovih koalicionih partnera.

Ona je rekla da za nju dileme nema i da će glasati za rezoluciju.

Poslanik opozicionih Socijaldemokrata Ivan Brajović rekao je da za tu partiju nema dileme da se u Srebrenici desio najmonstruozniji zločin u Evropi nakon Drugog svetskog rata, preneo je Tanjug.

Poslanica Socijaldemokratske partije SDP Draginja Vuksanović-Stanković rekla je da genocid u Srebrenici nije političko, nego civilizacijsko pitanje.

"Danas negirati ili umanjivati genocid u Srebrenici, isto je što i umanjivati Holokaust ili Jasenovac. Oni koji u Ratku Mladiću vide samo Srbina najveći su neprijatelji srpskog naroda", rekla je.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track