Najnovije vesti

MITROPOLIT JOANIKIJE: Usvojili su Rezoluciju o Srebrenici, a gde je Jadovno? Gde je Jasenovac? Šta je sa zločinima SS divizija?
Foto: Youtube prtscr / Острог Тв Студио

o stradanjima srba

MITROPOLIT JOANIKIJE: Usvojili su Rezoluciju o Srebrenici, a gde je Jadovno? Gde je Jasenovac? Šta je sa zločinima SS divizija?

Crna Gora

Mitropolit crnogorsko primorski Joanikije zapitao je danas, povodom usvajanja rezolucije o Srebrenici u Skupštini Crne Gore, gde su Jasenovac, Jadovno i Velika.

"Usvojili su rezoluciju o Srebrenici tako kako su je usvojili. Hoće li usvojiti Rezoluciju o Jasenovcu? Jadovnu? Koričkoj jami? Hoće li o zločinima SS divizija u Pivi i u Velici? Kad je neko pokrenuo pitanje da se ti zločini osude i da se pokaže da su antifašisti?", poručio je mitropolit Joanikije u manastiru Stanjevićima, gde je služio liturgiju pobodom Trojčindana.

Prema njegovim rečima, kada su naučnici utvrđivali pojam genocida, među ostalim narodima, imali su u vidu stradanje srpskog naroda i to baš u Jasenovcu.

Dodao da oni koji se hvale i koji su se hvalili da su antifašisti, nikada nisu osudili fašističke zločine genocidnih divizija, SS divizije su bile genocidne, prenosi IN4s.

mitropolit Joanikije
foto: Youtube prtscr / Острог Тв Студио

"Kad su poslanici u Crnoj Gori pomenuli zločin u Velici, tek od skoro, preko 70 godina taj nacifašistički zločin i u Dolima Pivskim je potiskivan i teran u zaborav, a to je ovde u Crnoj Gori", ukazao je mitropolit.

Istakao je da većina njih nije osudila taj zločin, niti je došla da se poklone žrtvama.

"Prethodnici ovih sadašnjih su potiskivali u zaborav, niti ih ima u udžbenicima, niti u istoriji Crne Gore, a niti ih ima u narodnom pamćenju", rekao je mitropolit Joanikije.

On je pozvao političare koji su trenutno na vlasti da se oslobode viška strasti, viška mržnje, osude i da kao pristojni, civilizovani i odgovorni ljudi sednu i da razgovaraju i da se pobrinu o interesu naroda, a ne samo o interesu svojih stranaka i o svome ličnom interesu i ličnoj promociji.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Youtube prtscr / Острог Тв Студио

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja