PAVIĆEVIĆ O KRIZI U CG: Krivokapić se čvrsto vezao za FOTELJU i ne odriče je se, a gubi podršku NARODA!
Foto: Privatna arhva, EPA / Boris Pejović

nakon podrške dps u skupštini

PAVIĆEVIĆ O KRIZI U CG: Krivokapić se čvrsto vezao za FOTELJU i ne odriče je se, a gubi podršku NARODA!

Crna Gora -

Politička kriza u Crnoj Gori može se rešiti smenom Zdravka Krivokapića i formiranjem nove vlade, ili prevremenim parlamentarnim izborima, kaže Vladimir Pavićević iz podgoričkog Društva za istraživanje politike i političke teorije.

On smatra da je većina građana Crne Gore za prvu opciju jer se, kako kaže, Krivokapić pokazao kao neuspešni premijer koji nije dorastao da vodi ''prvu postđukanovićevsku vladu''.

Pavićević smatra da je smena Krivokapića najbolji model da se izađe iz, kako kaže, ozbiljne krize crnogorske vlade i parlamenta nastale nakon što je Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju o Srebrenici, a poslanici Demokratskog fronta napustili tu instituciju.

''Ustav daje mogućnost predsedniku države da da mandat za sastav nove vlade ličnosti koju u dogovoru izaberu predstavnici tri pobednička saveza sa izbora 30. avgusta. To je u ovim okolnostima najbolji model'', kaže Pavićević za Tanjug.

Zdravko Krivokapić
foto: EPA Vaios Chasiais

On smatra da pritisak javnosti i građana koji su prošle godine glasali za razvlašćivanje DPS treba da dovede do toga da se Krivokapić ''politički sabere'' i povuče kako bi bila formirana vlada koja će, kako kaže, konačno da krene u reforme.

Druga opcija je da se ide na prevremene parlamentarne izbore, a najmanji interes za to, kako kaže, ima DPS Mila Đukanovića čiji su poslanici, ukazuje Pavićević, prošle sedmice imali priliku da sruše Krivokapićevu vladu, ali su glasali za njen opstanak.

''To govori da DPS planira ili pokušava da se na vlast vrati preko Krivokapića i njegovog delovanja, kao i da DPS-u nije interes da se ide na prevremene izbore, što su pokazali i rezultati lokalnih izbori u Nikšiću i Herceg-Novom'', navodi Pavićević.

Prema njegovim rečima, ključnu ulogu u rešavanju političke krize u Crnoj Gori trebalo da odigra upravo Krivokapić i da sam podnese predlog da se u parlamentu proveri poverenje njegovoj vladi.

''Pitanje je da li se može očekivati da će Krivokapić da napravi takav racionalan potez. Čvrsto se vezao za fotelju i ne želi da je se odrekne, jer mu je ovo očigledno prvi i poslednji premijerski mandat. Njegov autoritet je potpuno pao i on to zna i na sve načine čuva fotelju'', navodi Pavićević.

Zdravko Krivokapić
foto: EPA / Boris Pejovic

Moguće je, dodaje, da Krivokapić i u ovoj situaciji očekuje podršku sa raznoraznih strana, ali te podrške, ističe Pavićević, više nema i podseća da je, između ostalih, lider Demosa Miodrag Lekić, koji je u koaliciji s Bečićevim Demokratama, javno rekao da Krivokapić više nema njegovu podršku.

''Krivokapić gubi podršku građana koji su prošle godine glasali za razvlašćivanje DPS, a s druge strane, pojavljuje se mogućnost da dobija podršku upravo od DPS'', Pavićević.

Smatra da, ako Krivokapić bude razrešen, predstavnici tri pobedničke liste sa prošlogodišnjih izbora (Za budućnost Crne Gore, Mir je naša nacija i Crno na bijelo) treba ''efikasno i na miru'' da se dogovore ko je ličnost koja će moći da iznese reforme koje su građani očekivali od vlade Krivokapića.

''To mora da bude ličnost izuzetnog formata koja će odgovorno iskoristiti istorijski momenat crnogorske politike i konačno razvlašćenog DPS'', kaže on.

Na pitanje da li Krivokapić može da računa na podršku SPC i kakva je njena uloga u političkom životu Crne Gore, Pavićević navodi da je Crkva, kada je na nju ''udario'' DPS spornim Zakonom o slobodi veroispovesti, imala pravo da uđe u političko polje, ali da nakon revizije tog zakona za Crkvu ne sme da bude mesta u politici.

''Crkveni velikodostojnici se toga pridržavaju, ali Krivokapić ruši ustavno načelo da su verske zajednice odvojene od države time što odlazi u Patrijaršiju da drži predavanje crkvenim velikodostojnicima koga da treba da izaberu i postave na određeno mesto'', ističe Pavićević.

Dodaje da uplitanjem u unutrašnje ustrojstvo Crkve, Krivokapić narušava ugled države, ali i autoritet onih koji nastupaju u ime crkve.

Kurir.rs / Tanjug,

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track