MEDOJEVIĆ OPTUŽIO KRIVOKAPIĆA ZA ŠVERC 940 TONA CIGARETA: Tarifa kao u Milovo vreme! Podnesi ostavku, NE BRUKAJ DRŽAVU!
Foto: Youtube prtscr / Pokret za Promjene, EPA / VAIOS CHASIALIS

afera luka bar

MEDOJEVIĆ OPTUŽIO KRIVOKAPIĆA ZA ŠVERC 940 TONA CIGARETA: Tarifa kao u Milovo vreme! Podnesi ostavku, NE BRUKAJ DRŽAVU!

Crna Gora -

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević pozvao je premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića da podnese ostavku zbog šverca cigareta koji je, kako navodi, potvrdila i EU.

Naime, Medojević je istakao da su sredinom maja iz skladišta u Slobodnoj zoni Bar izašla su 94 kontejnera ili 940 tona cigareta, te da su šverceri uzeli 25 miliona evra čistog profita, a to stavlja na teret premijeru Krivokapiću.

"Podnesi postavku, ne brukaj državu" poručio je Medojević Krivokapiću i dodao:

"Nastavljen je šverc cigareta preko Luke Bar i pod upravom Krivokapića. Međunarodni partneri (eufemizam za SAD, UK, NATO i EU) su potrdili moje tvrdnje. Krivokapić je odobrio šverc 94 kontejnera cigareta, a osnovano se sumnja da su on njegovi ljudi iz vrha vlasti uzeli između 9 i 10 miliona evra. I šta sad? Medo je opet u pravu. Da ima prst obraza i mrvu državničkog dostojanstva odmah bi podneo ostavku. Zbog sverca" napisao je Medojević.

Zdravko Krivikapić
foto: EPA / Christian Bruna

On je dalje dodao i da je "pod režimom Đukanovića 100 evra po master kejsu išlo ljudima u vlasti. Najviše, naravno njemu i bratu, ali svoj deo ima i šef ANB-a, direktor policije, direktor Carine, ali i probrani carinici, granični policajci, operativci ANB-a."

"Po tom cenovniku 9,4 miliona evra je otišlo u džepove i ljudima iz ove vlasti. Najviše premijeru, šefu ANB-a i direktoru policije. Pored toga, na ulicama Crne Gore u prva tri meseca 2021, na crno je prodato oko 200 tona cigareta (bez plaćenih akciza i PDV) , gde je zarada švercerima bila 10 miliona evra, a državni budžet je oštećen za 20 miliona", objašnajva on.

Krivokapić je rekao, dodaje Medojević, da neće da komentariše "rekla-kazala priče".

"Pobegao je sa kontrolnog saslušanja o švercu u Odboru za bezbednost, koji je Predsednik Odbora Milan Knežević zakazao povodom moje inicijative. Zašto je bežao ako nema veze sa švercom? Sjajna prilika da mi saspe u lice istinu i demantuje moje tvrdnje? Pobegao je, jer zna da je to što ja pričam istina. I tu istinu znaju u ANB-u. Zato je potrčao da, bez mišljenja Odbora za bezbednost, imenuje svoga ortaka u švercu Vukšića za direktora ANB-a." tvrdi Medojević.

On još dodaje da Krivokapić mora da zna da se 94 šlepera cigareta ne može “provući” kroz Crnu Goru, a da nadležne službe ne saznaju sve detalje.

"Krivokapić je odobrio šverc i naložio šefu ANB-a i direktoru policije da obezbeđuju ovaj transport. Da sam je premijer Crne Gore, pozvao bih specijalnog tužioca i dao mu nalog da odmah procesuira sva lica koja su uključena u šverc cigareta" navodi on.

Premijer, kako kaže, treba da vodi zemlju i da bude obavešten o svim važnim dešavanjima u zemlji.

"A Krivokapić od mene traži dokaze. Dokaze treba da traži od Katnića. Po Ustavu i zakonu on goni počinioce krivičnih dela. A od mene treba da tražite saznanja i analize, jer se ja decenijama bavim borbom protiv organizovanog kriminala, dok ste vi ljubili ruke Radmili Vojvodić" napominje lider PzP.

Medojević dalje taksatvino nabraja šta premijer mora da zna:

1. Ime broda kojim dolaze cigareta u Bar 2. Ime agenta koji prihvata tovar na brodu 3. Ime špedicije koja menja originalnu dokumentaciju i cigarete nastavljaju put kao druga roba 4. Imena carinika koji dopuštaju da cigarete izlaze iz skladišta u Luci Bar pod lažnom deklaracijom kao druga roba 5. Tačne lokacije 3 magacina u slobodnoj zoni Luke Bar koje je Katnićev tim zaobišao prilikom poslednje inspekcije

"Nažalost, ovaj premijer je u 62 godini ušao u šverc cigareta jer više od Gospoda i Crkve, voli pare. Da Krivokapić nije uključen u šverc, ovih 94 kamiona bi bili zaustavijeni, vozači pohapšeni i 940 tona cigareta zaplenjeno. Organizatori, agenti, korumpirani carinici, policajci i službenici ANB-a bi bili krivično procesuirani i uhapšeni" zaključuje Medojević.

Kako se ništa od toga nije desilo, objašnjava on, jasno je da je vrh vlasti pomagao logistički švercerima.

"Kao i da je za tu “uslugu” plaćena uobičajena tarifa koja se decenijama plaćala braći Đukanović. Niko ne bi rizikovao pad robe vredne 100 milina bez prethodnih garancija vrha vlasti i službi da je put siguran. Da sam ja premijer već bi bili u Spužu. Država treba da se voli i gradi, obnavlja i diže iz pepela posle 30 godina pljačke i otimanja. Ne može, Krivokapiću, da se pljačka. Ja znam da ti je Milo idol, ali ti nisi on" poručio je Medojević.

Kurir.rs Foto: Youtube prtscr / PzP, EPA / VAIOS CHASIALIS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja