POŽAR U NACIONALNOM PARKU DURMITOR: Vatra se širi ka kanjonu Tare, angažovani i helikopteri VIDEO
Foto: Printscreen Facebook/Nacionalni parkovi Crne Gore

nepristupačan teren

POŽAR U NACIONALNOM PARKU DURMITOR: Vatra se širi ka kanjonu Tare, angažovani i helikopteri VIDEO

Crna Gora -

Požar u Nacionalnom parku Durmitor koji je zahvatio područje Parka sa pljevaljske strane iz pravca planine Bunetine pre nekoliko dana, širi se ka kanjonu reke Tare ka Zlodolu, i zavisi od vetra koji menja pravac.

U ovom trenutku angažovan je helikopter Vojske Crne Gore koji iz vazduha gasi opožarene lokacije u tom delu Parka.

Kako je saopšteno iz Nacionalnih parkova Crne Gore na terenu su već danima angažovani nadzornici Službe zaštite NP Durmitor, kao i vatrogasna služba opštine Pljevlja koji čine sve da vatrena stihija ne zahvati šire područje.

Zbog nepristupačnosti terena i jakog vetra, požar je jedino moguće gasiti iz vazduha i druga opcija ne postoji.

"JP NPCG je u stalnoj komunikaciji sa Direktoratom za vanredne situacije Crne Gore, kao i Ministarstvom unutrašnjih poslova i Vojskom Crne Gore čije su raspoložive snage, imajući u vidu veliki broj požara na čitavoj teritoriji Crne Gore, juče bile angažovane na Durmitoru", navodi se u saopštenju NPCG.

Dodaju da zabrinjava pojava požara sa jugozapadne strane Međeda, o čemu je odmah obaveštena opštinska vatrogasna služba Žabljaka.

Angažovan je helikopter kako bi se prevezli vatrogasci na lice mesta.

Gori suva planinska trava busika i veoma je opasno gasiti požar sa zemlje zbog strmih planinskih strana i nagiba. Požar se pojavio sa planinarske staze od Previje prema Cerovom bogazu i postoji indicija da je podmetnut.

Zbog strmog terena ne može se intervenisati sa zemlje i neophodna je asistencija gašenja požara iz vazduha.

"Imajući u vidu period pred nama koga i dalje karakterišu veoma visoke temeperature vazduha, kao i pojačanu opasnost od izazivanja požara, NPCG apeluju na sve korisnike prostora svih pet zaštićenih područja da se sa maksimalnom odgovornošću odnose prema njihovim ukupnim vrednostima kako bi posledice od vatrene stihije bile što manje", navodi se u saopštenju NPCG.

Kurir.rs/Vijesti.me

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track