BIVŠI GRADONAČELNIK CETINJA Markuš: SPC u Crnoj Gori je starija od crnogorske države, nema država pravo da joj otima imovinu!
Foto: Printscreen IN4S

IMA CRNO NA BELO

BIVŠI GRADONAČELNIK CETINJA Markuš: SPC u Crnoj Gori je starija od crnogorske države, nema država pravo da joj otima imovinu!

Crna Gora -

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori je starija od države Crne Gore i nedopustiv je pokušaj otimanja njene imovine ovim Zakonom o slobodi veroispovesti, kaže za Kurir nekadašnji predsednik opštine Cetinje, publicista Jovan Markuš.

Jovan Markuš
foto: Printscreen IN4S

- Starija je SPC od države Crne Gore. Mitropolija crnogorko primorska je temelj države, pre svega. No, ne treba tu puno filozofije. Ako neko iz bivše i sadašnje crnogorske vlasti misli suprotno, ako mu nešto nije jasno, neka se prvo zapita šta je vlasništvo Crne Gore bilo do 918. godine - poručuje Markuš.

Cetinjski manastir, Cetinje
foto: Profimedia

Kako kaže, "oni ne znaju, a ja znam".

- Imam dokument o tome. Nijedna pravoslavna crkva, nijedna rimokatolička niti bilo koji objekat islamske verske zajednice se ne nalazi u popisu imovine Kraljevine Crne Gore do Balkanskih ratova. Crkva zna šta je njena imovina, a državni organi ne znaju - jasan je Markuš. I. Žigić

/ Foto/Source:Printscreen IN4S

Bonus video:

03:26

DIPLOMATA MILISAV PAIĆ U USIJANJU DANA: Pitanje je da Priština ima kredibilitet da utiče na ozbiljna priznanja tzv. Kosova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track