USTOLIČENJE MITROPOLITA JOANIKIJA

ADVOKAT SAVIĆ ZA KURIR TV: Pobedio je mir i bratska ljubav!

Crna Gora -

Specijalna emisija na Kurir televiziji povodom ustoličenja mitropolita Joankija

U specijalnoj emisiji Kurir televizije povodom ustoličenja mitropolita Joanikija govorili su gosti:

  • Teolog Miloš Stojković
  • Sveštenik profesor doktor Zoran Devrnja
  • Milan Knežević iz Demokratskog fronta
  • Advokat Predrag Savić
  • Istoričar Nebojša Damnjanović
  • Politikolog Vladislav Dajković
  • Kulturolog Jovan Janjić

ADVOKAT SAVIĆ: SPC je na tronu mitropolije crnogorsko-primorske dobila jednog jerarha koji je za ponos

"Pobedio je mir i bratska ljubav, dostojanstvo koja je propovedala SPC i svi njeni vernici i sve ono što su želeli arhijereji i okupljeni na sinoćnjem veličanstvenom skupu, da sve protekne bez krvoprolića, to je najbitnije. Nije bitno kako je došao patrijarh, bitno je da je ustoličen. SPC je na tronu mitropolije crnogorsko-primorske dobila jednog jerarha koji je za ponos. Imamo verni narod, imamo obnovljene hramove, imamo mogućnost da se u CG grade demokratske institucije i da ako bude bilo pameti, das e nikada ove scene ne ponove. Zato je preduslov utvrđivanje odgovornosti za one koji su ovo danas režirali, podstakli i izveli. Ali, i obaveza vladi da što pre napravi predlog Zakona o popisu.", zaključio je advokat Savić.

01:44

ADVOKAT SAVIĆ ZA KURIR TV: Pobedio je mir i bratska ljubav!

DR JANJIĆ: TRI SCENARIJA

"Prvi je da zapadne ambasade obezbede da Đukanović i Krivokapić ostanu i da se taj haos u Crnoj Gori nastavi. Drugi scenario je malo verovatan, ali bi trebalo da posle ovoga Đukanović bude procesuiran i da ta njegova vladavina bude završena. Treći scenario je da obojica odu.", rekao je Janjić.

Janjić ipak naslućuje da je najrealniji prvi scenario.

01:03

DR JANJIĆ ZA KURIR TV: Moguća su tri scenarija u Crnoj Gori

DAJKOVIĆ: Nema sreće za Crnu Goru dok Đukanović ne završi u Spužu

Politikolog Vladislav Dajković za televiziju Kurir komentarisao je nemire u Crnoj Gori povodom ustoličenja mitropolita Joanikija.

"Mislim da ništa od ovoga čemu smo svedočili nema veze sa ustoličenjem mitropolitia Joanikija. Glavni razlog ovakvog ponašanja je udar na srpski narod. Oni znaju da destabilizovanjem Srpske pravoslavne crkve destabilizuju sve nas koji se osećamo kao Srbi. Ovo nema veze sa ustoličenjem, ovo je bio samo povod da se probudi komitsko-ustaška neman koja preti da nas iseli odavde", rekao je Dajković.

03:13

POLITIKOLOG DAJKOVIĆ ZA KURIR TV: Ustoličenje je nekima samo povod da se probudi neman koja preti da nas iseli

Politikolog Vladislav Dajković preko društvenih mreža pozvao je na hapšenje predsednika Crne Gore Mila Đukanovića. Na pitanje da li je možda reagovao ishitreno i preterano, odgovara:

"Taj čovek je odgovoran na uništavanje Crne Gore. Odgovoran je za ratovanja, ubistva i progon novinara, iznošenje novca, uništenje fabrika...Ako pevamo 'Milo lopove' u čemu je problem da se taj čovek sasluša? Đukanović nije pošten čovek zbog toga što je na slobodi. Bez obraluna sa Milom i DPS, nema sreće u Crnoj Gori, istakao je Dajković.

ISTORIČAR DAMJANOVIĆ - KO SU KOMITE

Gost specijala Kurir televizije istoričar Nebojša Damnjanović govorio je o tome ko su komite.

- Zloupotrebljava se jedno istorijsko ime. Ime kreće sa bugarskih strana, članovi komiteta, to je čuveni VMRO, najbolja teroristička organizacija svih vremena koja je potresala. Kod nas su korišćena dva izraza - komite i četnici. Sadašnje komite žele da se vežu za zelenaške komite.

03:07

ISTORIČAR NEBOJŠA DAMNJANOVIĆ: Komite zloupotrebljavaju jedno istorijsko ime

ADVOKAT SAVIĆ: Sprečavaju zagarantovanu versku slobodu, izazivaju krvoproliće

06:28

SPECIJAL NA KURIR TELEVIZIJI USTOLIČENJE JOANIKIJA! Advokat Predrag Savić: Akcije komita pokušaj državnog udara

- Na barikadama je bilo nereda, aktivirane su eksplozivne naprave, to je pokušaj državnog udara, to nije preteranano reći. Vi sprečavate jednu zagarantovanu versku slobodu i napadate službena lica. Sprečavate kretanje.Tamo je jedino sprečeno Srbima da uđu. Pokušava da se izazove krvoproliće. Država Crna Gora mora da pokaže stepen ozbiljnosti sada, da oni koji su na izvršnoj vlasti odbrane ono što su na izborima dobili - kaže advokat Predrag Savić.

KNEŽEVIĆ: Danima se radilo o najavljenom državnom udaru

Milan Knežević iz Demokratskog fronta direktno iz Crne Gore uključio se u Specijalnu emisiju Kurir televizije:

03:46

MILAN KNEŽEVIĆ IZ DEMOKRATSKOG FRONTA ZA KURIR TV: Situacija na Cetinju jeste bila neki vid državnog udara

"U potpunosti se slažem sa gostima da je ova situacija na Cetinju neka vrsta državnog udara i da se osim Mila Đukanovića na Cetinju nalazio i čitav poslanički klub DSP i bivši premijer Duško Marković, radilo se danima o najavljenom državnom udaru", kaže Milan Knežević.

DR DEVRNJA: Ustoličenje je moralo da bude na Cetinju, to je jedno vekovno predanje

Sveštenik profesor doktor Zoran Devrnja priključio se novinarki Silviji Slaming u studiju:

01:54

SVEŠTENIK DOKTOR ZORAN DEVRNJA: Sigutan sam da će u Crnoj Gori pobeditei mir i bratska ljubav

"Ustoličenje je moralo da bude na Cetinju, to je jedno vekovno predanje, to je bogoslužbena praksa, ovo je trebalo da bude jedan prirodan, uobičajen događaj. Tu mitropoliju osnovao je Sveti Sava. Od 15. veka do dana današnjih ta mitropolija je na Cetinju. Biće arhijerijska liturgija koju neće služiti samo čelnici SPC, već i drugih crkava koji su došli tu da verifikiju izbor mitropolita Joanikija. Ja mislim da će se tamo stvari smirivati i da će jedno hrišćansko ponašanje doneti rezultate i da će se strasti smiriti", kaže sveštenik dr Zoran Devrnja.

TEOLOG STOJKOVIĆ: Ustoličenje je duhovni čin, nije ni srpski, ni politički

Teolog Miloš Stojković bio je gost Kurir televizije, on je istakao da je važno da se shvati da ustoličenje mitropolita Joanikija nije čin kojim se poziva na nerede, niti je srpska provokacija.

02:32

TEOLOG STOJKOVIĆ: Ustoličenje je duhovni čin, nije ni srpski, ni politički

"Ono što trebamo znati svi je da se na cetinju neće održati ni prosrpski, ni politički skup.Isključivo se radi o duhovnom činu o crkvenom obredu, koji nema nacionalni karakter. Nije posvećen ni Srbima, ni drugoj naciji koja živi u Crnoj Gori. Mitropolija crnogorsko-primorska je jedina kanonska crkva u Crnoj Gori koju priznaju svi. Kao takva, ona je za svakog vernika. Ustoličujemo kanonskog mitropolita. To je osnovni postulat crkve.

Na Kurir televiziji možete pratiti specijalnu emisiju povodim ustoličenja mitropolita Joanikija.

Kurir.rs

OVDE MOŽETE GLEDATI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Bonus video:

03:12

Bakljada u Podgorici

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja