Najnovije vesti

KO JE VESELIN VELJOVIĆ: Bio desna ruka Mila Đukanovića, na funkcijama proveo 15 godina, a sada je u pritvoru
Foto: Youtube prtscr / Atlas TV Montenegro

ustoličenje joanikija

KO JE VESELIN VELJOVIĆ: Bio desna ruka Mila Đukanovića, na funkcijama proveo 15 godina, a sada je u pritvoru

Crna Gora

Savetnik za bezbednost predsednika Crne Gore Mila Đukanovića - Veselin Veljović uhapšen je zbog sumnje da je tokom nereda povodom ustoličenja mitropolita Joanikija fizički napao pripadnika policije.

Veljoviću je određeno zadržavanje u pritvoru od 72 sata.

Veljović je do početka prošle godine obavljao funkciju direktora Uprave policije, ali se sa gubitkom DPS na izborima, sam povukao sa tog mesta.

Na najvišim državnim pozicijama proveo je punih 15 godina. Pored upravnika policije, bio je savetnik tadašnjeg predsednika Filipa Vujanovića i sekretar veća za nacionalnu bezbednost.

Iza sebe je ostavio mnoga nerasvetljena ubistva, a optuživan je za korupciju i zloupotrebu položaja.

Direktor Uprave policije bio je od 2005. do 2011, a onda savetnik za bezbednost tadašnjeg predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića.

Dok je Đukanović bio na čelu Vlade (od 2014. godine) bio je sekretar Veća za nacionalnu bezbednost, da bi 2018. ponovo seo u fotelju direktor Uprave policije.

Veljović je završio Vojnu akademiju u Beogradu, a onda je 1992. godine postavljen za komandira Stanice policije u Centru bezbednosti Pljevlja.

U noći demonstracija, januara 1998. godine, kada se tek izabrani predsednik Đukanović sukobio sa prethodnikom Momirom Bulatovićem, čije su pristalice htele da ga smene, Veljović sa svojom jedinicom nije dozvolio prodor demonstranata u zgradu tadašnje Vlade Crne Gore. Od tog januara 1998. postaje čovek privržen vlasti i jedan od najbližih Milovih saradnika.

Prema pisanju medija, iza Veljovića je ostalo niz nerasvetljenih ubistava, napada na novinare i krivičnih dela kojima je oštećena državna imovina.

Među nerasvetljenim zločinima je ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića (2005).

Nisu otkriveni nalogodavci i direktni izvršioci ubistva direktora dnevnog lista “Dan” Duška Jovanovića (2004). Za ovaj slučaj Veljović je tvrdio da je operativno rešen, ali da je i “nepovratno izgubljen zbog profesionalnog nesnalaženja tadašnjeg tužioca”.

U vreme dok je upravljao policijom, pretučen je novinar Tufik Softić u Beranama (2007) i direktor dnevnog lista “Vijesti” Željko Ivanović (2007).

Veljovićevom vozaču i šefu obezbeđenja Milenku Rabrenoviću je suđeno zbog pretnji upućenih novinarki Oliveri Lakić. Lakić je 2011. godine pisala o švercu duvana iz fabrike “Tara” iz Mojkovca.

Takođe, bivši policijski službenik Brajuško Brajušković optužio ga je da je organizovao "crne trojke“ - batinaške grupe, koje su navodno prebijale nepodobne novinare i opozicionare.

Ostalo je upamćeno i da je, dok je bio na čelu Uprave policije, 2011. godine, svetlo dana ugledao falsifikovani listing telefonskih razgovora tadašnjeg premijera Igora Lukšića. Cilj listinga je bio kompromitovanje Lukšića, jer se ime osuđenog narkobosa Darka Šarića našlo među onima koji su ga zvali. Do danas nije utvrđeno ko je falsifikovao taj nalog, podsećaju crnogorski mediji.

Istovremeno, na adresu Veljovića su stizale optužbe da ga da je Šarić finansirao, ali je on to demantovao. Rekao je da “Šarić nikada nije finansirao njega lično, niti njegove saradnike, niti Specijalnu jedinicu”.

Osim za mrlje u policijskoj biografiji, NVO sektor ga je optuživao i za sumnjive poslove kada je reč o štetnoj prodaji imovine koja je bila u vlasništvu policije i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Najpoznatija je afera “Limenka”, a koja je državu koštala više od 10 miliona evra na osnovu sudske presude po tužbi Aca Đukanovića, brata predsednika Crne Gore Mila Đukanovića. Đukanović je tužio državu zbog neispunjenog ugovora o ustupanju zemljišta koje je bilo u vlasništvu Uprave policije.

Sumnjičen je i da je imao veze sa sklapanjem ugovora kojim je kamp-hotel "Zlatica" u Podgorici kupljen 2011. godine od biznismena Žarka Burića za čak 8,3 miliona evra, i to kako bi se koristio tokom obuke Specijalne antiterorističke jedinice. Ironično je, navode mediji, što je Vlada Crne Gore baš taj isti kamp-hotel "Zlatica", zajedno sa još dva hotela, prethodno prodala Buriću skoro duplo jeftinije - za 4,7 miliona evra.

Takođe, optuživan je da politički agitovao u korist Demokratske partije socijalista. Sumnje je izazvao pred lokalne izbore u Mojkovcu 2013. kada je organizovao sastanak sa policijskim službenicima i oficirima u kampu Zlatica. Pravdao se, međutim, da je držao predavanje o NATO integracijama.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja