(AUDIO SNIMAK) POVUCI LJUDE, OVO JE PUŠKA: Nisu prezali da potegnu oružje, KRVOPROLIĆE u Crnoj Gori sprečeno u poslednji čas!
Foto: Profimedia / Savo Prelević / AFP

DRAMATIČNO

(AUDIO SNIMAK) POVUCI LJUDE, OVO JE PUŠKA: Nisu prezali da potegnu oružje, KRVOPROLIĆE u Crnoj Gori sprečeno u poslednji čas!

Crna Gora -

Snimak dokaz da je Milo Đukanović bio spreman da Crnu Goru bez trunke empatije gurne u sukob, kažu iz Prave Crne Gore.

Da je Crna Gora pre samo pet dana bila na korak od građanskog rata i da su milogorci bili naoružani do zuba, dokaz je i audio-snimak koji je ekskluzivno objavila Radio-televizija Crne Gore.

Na tom snimku se čuje kako šef Centra bezbedenosti Podgorice Goran Jokić preko radio-veze upozorava policiju da se čuju rafali na barikadi na Belvederu, tokom protesta na Cetinju zbog ustoličenja mitropolita Joanikija, te im govori da pristupe proceduri zaštite u situacijama kada se na njih otvara vatra. Na snimku se takođe čuju pucnji iz vatrenog oružja i pirotehnika, prenosi Objektiv.rs.

Snimak (MOŽETE PRESLUŠATI OVDE) svedoči o drami u tesnacu magistralnog puta kod Auto-moto društva, na blokadi iz pravca Budve. Prema podacima Uprave policije Crne Gore, sve se odigralo u nedelju u 7.45 časova.

Na snimku se prvo čuje nekoliko pucnjeva iz vatrenog oružja, a zatim preko policijske veze glas nekoga ko obaveštava kolege: "Na našoj poziciji imamo upotrebu da li vatrenog oružja ili pirotehnike na vozilo, ne možemo da procenimo”.

Posle toga u razgovor se uključuje rukovodilac operativnog štaba UP Goran Jokić, koji kaže: "Povucite prvo ljudstvo”, a onda se na snimku razaznaje i glas koji konstatuje: "Ovo je puška!”

Na snimku se razaznaje glas starešine koji obaveštava kolege: "Cenimo da se moramo povući”, da bi se potom čule reči: "Ovde je više vatrenog oružja”, nakon čega se u razgovor uključuje Jokić s naredbom: "Samo zauzmi pozicije i ne kreći nigde!”

Lider Prave Crne Gore Marko Milačić poručuje da je, nakon što je na RTCG objavljen audio-snimak, jasnije zašto DPS nije želeo da policiji prijavi skup na Cetinju ‒ kako ne bi imali krivičnopravnu odgovornost iako su sve to organizovali.

"Time se potvrđuje da je opcija da se patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije do Cetinjskog manastira prevezu helikopterom zapravo čin vrhunskog pacifizma i dokaz da je Vlada bila na visini zadatka i jedina odgovorna prema građanima. Nakon 5. septembra niko više ne bi tebalo da ima dilemu da je Đukanovićev DPS jedina zaverenička stranka u srcu Evrope, koja više naliči na zavereničke parapolitičke frakcije kakve danas imamo još samo na Bliskom istoku", ocenio je Milačić.

On je pozvao građane da ne nasedaju na pozive ovako radikalnih političkih i kriminogenih grupa.

"Dok je u glavnom zavereničkom štabu Đukanović sedeo ispijajući 'čivas', bio je spreman da Crnu Goru bez trunke empatije gurne u sukob. Srećom, građani su to prepoznali, pa na Cetinju 5. septembra nije bilo ni dve hiljade Đukanovićevih pristalica spremnih da za njegov račun udare na sopstvenu braću", rekao je on.

Politikolog iz Crne Gore Vladislav Dajković smatra da je sada svima jasno o kakvim se protestima radilo.

"Nasilni, radikalni protesti imali su za cilj da destabilizuju CG i uvedu je u stanje građanskog rata i haosa, iz kojeg bi Milo Đukanović mogao da se bez izbora vrati na vlast. Nadam se da će policija reagovati i da će sve vinovnike tog događaja procesuirati, uključujući organizatore protesta Veselina Veljovića i Mila Đukanovića, koji je bez ikakve dileme stajao iza tog haosa. Ovde se uopšte nije radilo o ustoličenju Joanika, ovde se radilo samo o pokušaju državnog udara i povratka na vlast Đukanovića i njegove klike", rekao je Dajković.

Kurir.rs/Objektiv.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track