URSULA FOR DER LAJEN U PODGORICI: Potreban dijalog da bi se napredovalo u vladavini prava!
Foto: EPA / Georgi Licovski

poruka zapadnom balkanu

URSULA FOR DER LAJEN U PODGORICI: Potreban dijalog da bi se napredovalo u vladavini prava!

Crna Gora -

Predsednica Evropske komisije Ursula Fon der Lajen poručila je danas u Podgorici da je Crnoj Gori "potreban dijalog da bi se napredovalo u vladavini prava", te da je potrebno prevazići podele u društvu.

"Politički dijalog je potreban u Crnoj Gori da bi se napredovalo u vladavini prava, privremenim merilima na evropskom putu. I morate biti pažljivi da nema nazadovanja u postignutom…Potreban je kompromis, zaštita manjina da sprovodimo mere koje će Crnu Goru približiti EU", kazala je Fon der Lajen u Podgorici, posle razgovora s crnogorskim predsednikom Milom Đukanovićem.

Ursula fon der Lajen
foto: BETA/ European Commission / Dati Bendo

Fon der Lajen boravi u poseti regionu i pre Podgorice, posetila je Tiranu, Skoplje i Prištinu a kasnije danas putuje u Beograd.

Predsednica Evropske komisije je negirala pojedine medijske navode da je Brisel odustao od proširenja EU na Zapadni Balkan i poručila da je njena poseta "eksplicitna" poruka o evropskoj perspektivi regiona.

"Moja poseta je isključivo zbog evropske perspektive, da vas ohrabrim. Dokaz da ovome ozbiljno pristupamo je revidirana metodologija i veliki investicioni plan. Naša poruka je jasna, želimo vas u EU", rekla je ona.

Ursula fon der Lajen
foto: BETA/ European Commission / Dati Bendo

Fon der Lajen je kazala da će EU raditi zajedno sa zemljama regiona na ekonomskom oporavku i dodala da zajedničkim naporima treba "povući još 20 miliona zajmova" za region.

Najavila je da će EK podržati izgradnju određenih sekcija auto-puta Bar-Boljare i precizirala da je reč o zaobliaznici kod Podgorice.

Fon der Lajen se sastala i sa predsednikom Vlade Crne Gore Zdravkom Krivokapićem.

Kurir.rs / Beta, Foto: EPA / Georgi Licovski

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track