PRE 2 GODINE JE MILO PUCAO SEBI U NOGE: Sporni zakon pokrenuo litije koje su dovele do pada Đukanovićevog režima! VIDEO
Foto: Facebook Printscreen

istorijski

PRE 2 GODINE JE MILO PUCAO SEBI U NOGE: Sporni zakon pokrenuo litije koje su dovele do pada Đukanovićevog režima! VIDEO

Crna Gora -

Na današnji dan, pre dve godine, u noći 26. na 27. decembar, izglasan je bezakon, diskriminatorski Zakon o slobodi veroispovesti koji je označio početak pada režima Mila Đukanovića ali i brutalno ogolio pravo lice diktatorskog režima i njegove diskriminacione, nasilne i beskrupoulozne politike.

Te noći i tog dana je narod izašao na ulice protestujući protiv takvog Zakona, u Skupštini je naočigled celokupne svetske javnosti nezakonito pohapšen kompletan poslanički klub Demokratskog fronta a ulice Glavnog grada su bile u stanju policijske opsade.

Godinu dana se narod Crne Gore, zajedno sa svojim sveštenstvom i monaštvom, na čelu sa blaženopočivšim Mitropolitom Amfilohijem i vladikom Joanikijem borio za osnova ljudska prava i slobode.

Građani, naročito pravoslavne veroispovesti i naročito – Srbi, proživljavali su razne torture, pritiske, prijetnje i hapšenja. Više puta su i naše vladike bivale utamničene.

Povodom godišnjice izglasavanja bezakona, portal In4s razgovarao je sa Jelenom Božović, poslanicom Nove srpske demokratije i predstavnicom Demokratskog fronta u Skupštini Crne Gore. Posebno se moramo sjetiti Persine stanice, kada je blokadom kod Berana i Budoša kod Nikšića, i zvanično krenuo talas koji više niko nije mogao da zaustavi.

„Nema sumnje da ćemo se u našim životima uvek vraćati na ono što je ujedinilo naš narod, na litije. I to je zbog toga što smo kao narod dosegli ideal kome smo težili kroz vjekove – ideal sloge. Kad smo složni, ne postoji sila koju ne možemo savladati“, kazala je za IN4S Božović.

Ali, kako je istakla, ne smijemo da pomislimo da je nakon litija i smjene režima sve gotovo, jer vidimo da nije. I dalje snage koje su jurišale na svetinje nijesu do kraja poražene, i dalje se čuje poruka da će se otimati svetinje.

„Ponovo su na sve spremni oni koji bi, da im se pruži prilika, progonili naš narod i njegove predstavnike, kao što su one večeri, prije dvije godine uhapsili čitav poslanički klub DF, jer su ti ljudi branili svetinje. Zato, moramo biti budni, na braniku tradicionalnih vrednosti i istinske Crne Gore“, istakla je Božović i dodala: Znam da je svaki čovek koji je bio na litijama ponosan zbog toga, i treba da bude. To je već sada neizbrisiv deo naše istorije.

Ipak, kako naglašava Božović, SPC još nije odbranjena, iako se pokuašava marginalizovati to pitanje, i napomenula da još uvijek nije izglasan Temeljni zakon. A Persina stanica je uvijek aktuelna i čeka svakoga ko krene na crkvu i narod, poručila je Božović.

Kurir.rs/In4S

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track