U CRNOJ GORI DRASTIČAN PORAST ZARAŽENIH KORONOM Manje umrlih i hospitalizovanih
Foto: Fabian Strauch / AFP / Profimedia

divlja korona u komšiluku

U CRNOJ GORI DRASTIČAN PORAST ZARAŽENIH KORONOM Manje umrlih i hospitalizovanih

Crna Gora -

U Crnoj Gori je u poslednje dve nedelje zabeleženo 450 odsto više novozaraženih korona virusom, ali je manje hospitalizovanih i umrlih, saopšteno je danas iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Broj hospitalizovanih je opao za 14 procenata u odnosu na pre dve sedmice, dok je preminulih manje za 11 odsto kazao je Vijestima direktor Instituta Igor Galić.

Prema njegovim rečima kod obolelih od kovida, dominira omikron soj virusa, sa blažim simptomima, osećajem malaksalosti, koštano-mišićnim problemima i simimptomima nalik običnoj prehladi.

-Najveći procenat obolelih je izmedju 20 i 40 godina i pretpraznična i praznična veselja dala su rezultat u skoku obolelih, rekao je direktor Instituta za javno zdravlje.

Precizirao je da je transmisija virusa široko rasprostranjena, a da je najviše obolelih u Podgorici, Cetinju, Budvi i Tivtu.

Direktor Instituta za javno zdravlje je naveo da 75 odsto preminulih nisu bili vakcinisani, te da je identična situacija i kod hospitalizovanih.

Galić je ponovio da vakcina "sprečava teže oblike obolevanja i smrtne ishode", ali je naveo da se može očekivati porast obolevanja i kod vakcinisanih.

U Crnoj Gori je trenutno 12.507, obolelih, od čega je 186 hospitalzovano. Od početka pandemije registrovano je ukupno 174.865 slučajeva infekcije novim korona virusom, a 2.420 ljudi je preminulo od posledica povezanih sa tim virusom.

Zbog rasta broja inficiranih u Crnoj Gori su od kraja prošle godine na snazi nove, oštrije mere protiv širenja korona virusa.

Ograničen je rad ugostiteljskih objekata, zabranjeno organizovanje muzičkih festivala i drugih proslava na otvorenom. Zabranjeno je i okupljanje stanovništva na zatvorenim javnim mestima, osim za obavljanje radnih i službenih aktivnosti i uz posedovanje kovid potvrde.

Od 2. januara pooštreni su uslovi za ulazak u Crnu Goru, pa je pored kovid potvrde, neophodan i negativan PCR ili brzi antigenski test.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track