NOVE MERE U CRNOJ GORI: Četiri uslova za prelazak granice; za odlazak u teretanu ili do advokata potreban JEDAN PAPIR
Foto: Printscreen/YouTube

pandemija

NOVE MERE U CRNOJ GORI: Četiri uslova za prelazak granice; za odlazak u teretanu ili do advokata potreban JEDAN PAPIR

Crna Gora -

Potpuno je evidentno da su mere koje smo imali pred Novu godinu dale odgovararajuće pozitivne rezultate, rekla je ministarka zdravlja Crne Gore Jelena Borovinić Bojović.

"Brojke koje imamo su takve kakve jesu, ali i dalje nisu zabrinjavajuće, a zdravstveni sistem može da odgovori“, rekla je Borovinić Bojović tokom predstavljanje novih epidemioloških mera u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, prenose Vijesti.me.

Mere u cilju suzbijanja pandemije KOVID 19 koje će biti na snazi od 13. januara do 19. januara:

- U narednih sedam dana granice je moguće prelaziti uz ispunjen najmanje jedan od četiri uslova iz EU digitalne KOVID potvrde: Da je osoba potpuno vakcinisana propisanim brojem doza vakcina protiv koronavirusa i da od dobijanja poslednje doze vakcine nije prošlo duže od šest meseci; Negativan PCR test na SARS-Cov-2 ne stariji od 72 sata; Negativan brzi antigenski test ne stariji od 48 sati; Dokaz da je osoba prebolela KOVID-19 (prošlo ne manje od 10 dana i ne više od šest meseci od pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa);

- Dodatno, omogućava se rad fitnes centrima i teretanama uz EU digitalnu KOVID potvrdu i uslov da se za jednu osobu mora obezbediti prostor od 10m2.

- Dozvoljene su posete advokatima i sudskim veštacima u obavljanju službene dužnosti uz posedovanje EU digitalne KOVID potvrde.

Ostale mere ostaju na snazi.

"U kontekstu aktuelnog epidemiološkog trenutka, razmotrili smo i uslove nastavka školske godine. Raspust će biti produžen sedam dana, tako da će školska godina, umesto 24. januara početi 31. januara. O ovoj meri konačnu odluku doneće Ministarstvo prosvete, nauke, kulture i sporta. Časovi će trajati pola sata uz obavezno nošenje zaštitnih maski. Ova mera ostaje na snazi", rekla je Borovinić Bojović.

Direktorka KCCG Ljiljana Radulović navela je da se u poslednjih nekoliko dana beleži porast hospitalizacija u Crnoj Gori.

"Na današnji dan ih je 280. U KCCG 90, OB Pljevlja 36, OB Bijelo Polje 16, OB Berane 27, OB Nikšić 32, OB Kotor 3, OB Bar 26, SB Brezovik 2. KCCG je, u saradnji sa IJZCG uradio analizu koja je pokazala da je 67 odsto životno ugroženih pacijenata u bolnici inficirano omikron sojem koronavirusa, a 33 odsto njih deltom. Devedeset odsto pacijenata koji su zaraženi delta sojem koronavirusa su nevakcinisani. Osamdeset odsto pacijenata koji imaju Omikron su nevakcinisani ili im je prošlo više od šest meseci od druge doze vakcine, pa se po standardima EU smatraju nevakcinisanima", rekla je Radulović.

Ona je dodala da su među pacijentima koji su zaraženi omikronom, a vakcinisani su, svi sem jednog, imaju ozbiljne pridružene bolesti, među kojima su srčana oboljenja, dijabetes i tuberkuloza.

Kurir.rs/Vijesti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track