NOVA VLADA I ŠEF PARLAMENTA U MARTU? Istekao rok za vanrednu sednicu Skupštine Crne Gore, čeka se redovno zasedanje
Foto: Youtube prtscr / Skupština Crne Gore

kriza u crnoj gori

NOVA VLADA I ŠEF PARLAMENTA U MARTU? Istekao rok za vanrednu sednicu Skupštine Crne Gore, čeka se redovno zasedanje

Crna Gora -

Skupštini nisu dostavljeni zahtevi za vanredne sednice, pa će poslanici o izboru nove vlade i šefa parlamenta odlučivati na redovnom zasjedanju, koje počinje u martu

Koalicija “Crno na bijelo” (GP URA i CIVIS) i opozicija nisu do sinoć u ponoć, kad je bio poslednji rok za to, uputili Skupštini inicijativu za održavanje vanredne sednice na kojoj bi se birao novi šef parlamenta, pa će poslanici o tome najverovatnije odlučivati na redovnom zasedanju, koje počinje 1. marta.

Prema Poslovniku Skupštine (član 128), vanredna sednica - koju mogu da traže predsednik Crne Gore, Vlada ili najmanje 27 poslanika - ne može se zakazati u roku kraćem od 15 dana od podnošenja zahteva.

Predsjednik države Milo Đukanović najverovatnije će ove sedmice sa parlamentarnim partijama otpočeti konsultacije o formiranju nove vlade, nakon kojih bi Skupštini trebalo da predloži mandatara.

Nije isključeno ni da će izbor predsednika parlamenta ići zajedno sa glasanjem o novoj vladi, nakon što je aktuelna “oborena” u Skupštini glasovima koalicije “Crno na bijelo” i opozicije.

U tom slučaju, potpredsednik Skupštine Strahinja Bulajić (Demokratski front) sazvao bi sednicu na kojoj bi se birali novi šefovi zakonodavne i izvršne vlasti.

”Vijesti” navode da CnB i opozicija pripremaju inicijativu za vanrednu sednicu na kojoj bi se izabrao naslednik Alekse Bečića (Demokrate), koji je pre sedam dana razrešen s funkcije prvog čovjeka parlamenta njihovim glasovima.

Jedan izvor lista rekao je da je predlog bio spreman, ali da se od njega odustalo.

Prema Poslovniku (član 16), u slučaju prestanka funkcije šefa Skupštine pre isteka vremena na koje je biran, poslanici će na istoj, a najkasnije na narednoj sednici, započeti postupak izbora novog predsjednika.

Pozicija šefa parlamenta mogla bi da pripadne SNP-u, u slučaju da on bude deo paketa nove vlasti.

Inicijativa za vanrednu sednicu navodno je povučena jer se čeka odluka Glavnog odbora (GO) SNP-a o potencijalnom ulasku te partije u buduću vlast.

Sednica GO te stranke održaće se do kraja sedmice.

S druge strane, iz Demokratskog fronta (DF), koji je iskazao spremnost da bude deo konsultacija o manjinskom kabinetu ako DPS-a ne bude u njemu, juče su saopštili da su “intenzivirali aktivnosti koje za cilj imaju blokadu Crne Gore, kao vaninstitucionalni model borbe protiv izdaje izborne volje”.

”Čelnici DF-a obavljaju razgovore s predsednicima opštinskih odobra kako bi ova akcija urazumila sve one koji su planirali da sklope izdajnički aranžman sa DPS-om”.

Poslanik SNP-a Dragan Ivanović saopštio je da ga je iznenadila najava DF “o blokadi države”, dodajući da od tog političkog saveza očekuje “da prihvati i manjinsku vladu u slučaju da se parlamentarna većina ne dogovori”.

Iz GP URA su saopštili da konsultacije u vezi sa formiranjem manjinske vlade idu u dobrom smeru i da će se nastaviti danas, te istakli da veruju da će se Vlada formirati, uprkos porukama DF-a o blokadi.

Protiv najave formiranja manjinske vlade sinoć se protestovalo u Pljevljima, odakle je lider Demokrata Bečić poručio da građani ne smeju da dozvole “jednu od najvećih izdaja koje pamti Crna Gora”.

Novi protest Demokrata zakazan je za sredu u Podgorici.

Kurir.rs/Vijesti.me

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track