AMERIKA, EU I BRITANIJA POZDRAVLJAJU ODLUKU CRNE GORE O SANKCIJAMA RUSIJI: Usvojen paket restriktivnih mera, evo šta podrazumeva!
Foto: Youtube prtscr / RTCG

dritan vodio sednicu

AMERIKA, EU I BRITANIJA POZDRAVLJAJU ODLUKU CRNE GORE O SANKCIJAMA RUSIJI: Usvojen paket restriktivnih mera, evo šta podrazumeva!

Crna Gora -

Predstavnici Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije pozdravili su današnju odluku Vlade Crne Gore na osnovu koje će biti operacionalizovane sankcije Rusiji i zatražili da budu rigorozno sprovedene.

Nakon donošenja odluke o primeni sankcija prema Rusiji, Vladine institucije bi trebalo da zamrznu imovinu i ekonomske resurse dela ruskih državljana i kompanija u Crnoj Gori i zabrani rad ruskih vladinih medija. Vazdušni prostor Crne Gore je ranije zatvoren za ruske avione, jer za tu odluku nije bila neophodna Vladina formalna odluka.

"Uz prijašnju usklađenost spoljne politike s EU zajedničkim politikama, Crna Gora još jednom potvrđuje svoju zadanu evroatlantsku orijentaciju i status predvodnika procesa proširenja", napisao je izvestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru, Tonino Pikula.

Britanska ambasadorka Karen Medoks napisala je da je usvajanje paketa restriktivnih mera protiv Rusije na današnjoj sjednici Vlade važan korak koji pokazuje da su evroatlantske vrednosti prioritet, uprkos ovdašnjim političkim izazovima.

Važno je, kako je navela na Tviteru, da se te mere, kao odgovor na rusku agresiju u Ukrajini, sada rigorozno sprovedu.

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke pozdravila je današnju odluku Vlade Crne Gore da uvede sankcije Rusiji.

"Bravo! Važno je videti da se prijatelj, partner, saveznik Crna Gora pridruži sankcijama EU, koje su osmišljene da potkopaju sposobnost Rusije da finansira svoj nehumani, neopravdani i ničim izazvani rat protiv naroda Ukrajine", napisala je Rajzing Rajnke na Tviteru.

Na današnjoj sednici Vlade usvojen je paket restriktivnih mera prema Rusiji, čime je "operacionalizovana" odluka o uvođenju sankcija Rusiji.

Sednicom je predsedavao potpredsednik Vlade Dritan Abazović na kojoj je dopunom dnevnog reda omogućeno usvajanje restriktivnih mera prema Rusiji.

Crna Gora se još 1. marta deklarativno pridružila sankcijama koje je Evropska unija usvojila protiv Rusije, ali Vlada premijera Zdravka Krivokapića izbegavala je da usvoji odluku kako bi se one mogle primeniti u praksi.

Dok je Abazović insistirao da Vlada usvoji odluku o sprovođenju sankcija prema ruskim državljanima koji se nalaze na crnoj listi Evropske Unije, premijer Krivokapić je predlagao obrazovanje "koordinacionog tela za praćenje uvođenja i primene međunarodnih mera povodom krize u Ukrajini".

Na dosadašnjim sednicama Vlade nije bilo dovoljne podrške ministara za usvajanje ni jednog predloga. Premijer je danas službeno odsutan, što je iskorišćeno da Vlada usvoji ovu odluku.

Iz Demokratskog fronta su saopštili da se protive sankcijama Rusiji, te da će one negativno uticati na turističku sezonu.

"Poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine, protiv smo sankcija Rusiji, i kao mala država treba da se držimo što više po strani od geopolitičkih sukoba", kazao je funkcioner DF-a Milan Knežević.

Kurir.rs / Beta, Foto: Youtube / RTCG

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track