DPS GLASNO ĆUTI NA NEKE POTEZE PREMIJERA ABAZOVIĆA: Milovim pristalicama smeta spremnost potpisivanja ugovora sa SPC!
Foto: Nemanja Nikolić, Zorana Jevtić

portal borba

DPS GLASNO ĆUTI NA NEKE POTEZE PREMIJERA ABAZOVIĆA: Milovim pristalicama smeta spremnost potpisivanja ugovora sa SPC!

Crna Gora -

Kako saznaje portal BORBA, danima se vodi pravi mali rat u ostacima nekadašnjeg DPS-a oko glasnog ćutanja na dva puta ponovljenu spremnost premijera Abazovića da potpiše Osnovni sporazum sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Nakon Abazovićevog sastanka sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem 12. maja i njegove izjave da se najmanje očekuje njegova želja da „ova vlast stavi tačku na priču o Osnovnom sporazumu“ je brza reakcija Đukanovićevog DPS-a i njegovih medijskih i političkih. usluge.

Srpsku pravoslavnu crkvu mesecima su ekstremističko-šovinistički krugovi bliski DPS-u nazivali „crkvom srpskom“ i „okupatorskom“, a prethodnu Krivokapićevu vlast okarakterisali su kao vlast „formiranu u Ostrogu“. Međutim, već nekoliko dana se niko iz DPS-a ne izjašnjava o ovom pitanju, koje je do sada tretirano kao „pitanje svih pitanja“ i crvena linija u DPS-u i njegovim bliskim krugovima.

Abazović je nakon sastanka rekao da je potpisivanje Osnovnog sporazuma sa Srpskom pravoslavnom crkvom "obaveza države da se završi", i izrazio nadu da će se sve završiti na pristojan i lep način, "kao što je bio slučaj sa druge verske zajednice.“ ''. Prema njegovim rečima, imao je zadovoljstvo da se ponovo sretne sa Patrijarhom Srpske pravoslavne crkve i mitropolitom Joanikijem.

„Zahvaljujem i mitropolitu na pozivu. Čestitam svima koji slave veliku slavu Svetog Vasilija Ostroškog, koja je ove godine jubilejna, i radujem se crnogorskom putu pomirenja, putu pravde“, rekao je između ostalog.

Nekoliko dana kasnije, odgovarajući na pitanje Dojče velea da li će on biti premijer koji će potpisati Osnovni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, Abazović je rekao da nema problema da potpiše ugovor koji je u skladu sa zakonom i ustavom.

„Ovo je samo još jedno pitanje koje se samo na Balkanu može staviti u politički kontekst. Osnovni ugovor sa verskom organizacijom je nešto što je normalna procedura u bilo kojoj zemlji u svetu i ovaj premijer nema problem da potpiše ugovor sa bilo kojom verskom organizacijom koja je registrovana po zakonu u našoj zemlji“, rekao je Abazović.

Preostale pristalice Đukanovića i DPS-a su se s razlogom osjećale izdano i prodano, pa sa velikim ogorčenjem gledaju da danima traje glasno ćutanje svih onih od kojih se očekivalo da će prvi ustati protiv ovakvih Abazovićevih izjava. Više je nego očigledno da je Đukanović u zamenu za bekstvo od vanrednih parlamentarnih izbora, odlaganje lokalnih izbora, par predsednika skupštinskih odbora i nekoliko trećerazrednih državnih sekretara prodao sve što je mesecima trovao javnu scenu, kontaminirajući svoje pristalice.

Ono što je sigurno jeste da je strpljenje pojedinih funkcionera DPS-a za snishodljiv i ponizan odnos prema Abazoviću na izmaku. Da bi spasio sebe lično i ukidanje zločina koje je počinio nad državom i građanima, Đukanović je spreman na sve, pa i na ulogu političkog servisa EU, SNP-a i SDP-a. Glasno ćutanje i još jedna izdaja svoje politike u zamenu za odlaganje konačnog političkog sloma sigurno će samo ubrzati pad podrške u biračkom telu i gubitak članstva, a očekuje se i javno demantovanje pojedinih visokih funkcionera DPS-a od ovakvog preokreta. bliskoj budućnosti.u samoj partiji.

Kurir.rs/Borba.me

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track