OGLASIO SE I ĐUKANOVIĆ O ZABRANI PRELETA LAVROVU: To je politizacija i pokušaj stvaranja privida rusofobne atmosfere!
Foto: Profimedia

objasnio

OGLASIO SE I ĐUKANOVIĆ O ZABRANI PRELETA LAVROVU: To je politizacija i pokušaj stvaranja privida rusofobne atmosfere!

Crna Gora -

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je danas u Istanbulu da zahtev šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova za prelet kroz vazdušni prostor članica NATO-a predstavlja politizaciju i pokušaj stvaranja privida rusofobne atmosfere u Evropi.

Povodom otkazivanja posete Lavrova Srbiji, pošto su mu Crna Gora, Severna Makedonija i Bugarska zabranile prelet kroz njihov vazdušni prostor, Đukanović je agenciji Anadolija rekao da je "siguran da je Lavrov znao" kakav će biti odgovor zemalja na vazdušnom putu između Moskve i Beograda "ako je zaista ozbiljno razmišljao" o toj poseti.

"Ovaj pokušaj ministra Lavrova da dobije dozvolu za prelet preko teritorija zemalja koje su članice NATO-a i koje su stoprocentno usaglasile svoju spoljnu politiku s Evropskom unijom obična je politizacija i pokušaj stvaranja privida o nekoj rusofobnoj atmosferi u današnjoj Evropi", kazao je Đukanović.

Upitan da li zbog odluke o zatvaranju vazdušnog prostora za avion u kojem bi bio Lavrov očekuje neki čin neprijateljstva ili osvete od Rusije, Đukanović je odgovorio da je Moskva "već stavila Crnu Goru na spisak neprijateljskih zemalja", preneli su podgorički mediji.

Đukanović je kazao da je to "dosta radikalan istorijski obrt", s obzirom da su Crna Gora i Rusija pre nekoliko godina proslavile tri veka međudržavnih odnosa.

"Crna Gora ne preduzima nikakve rusofobne politike niti se kod nas promenilo poštovanje koje imamo prema Rusiji, prema ruskom narodu i prema tradiciji naših međusobnih odnosa. Ono što mi osuđujemo, to je politika agresije", naveo je Đukanović.

Dodao je da su mere koje Crna Gora preduzima u funkciji odgovora na rusku agresiju na Ukrajinu i da su u potpunosti usaglašene sa spoljnom i bezbedonosnom politikom EU.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track