PICULA: Verujem da će Crna Gora do 2024. biti spremna za ulazak u EU
Foto: Printscreen Youtube SDP Hrvatske

evrointegracije

PICULA: Verujem da će Crna Gora do 2024. biti spremna za ulazak u EU

Crna Gora -

Evrozastupnik Tonino Picula smatra da bi Crna Gora do 2024. mogla da bude spremna za članstvo u Uniji

Crna Gora bi do 2024. mogla da bude spremna za članstvo u Evropskoj uniji, ocenio je hrvatski evroposlanik Tonino Picula prilikom usvajanja izveštaja o prošlogodišnjem napretku te zemlje u kojem se ponavlja podrška njenom evropskom putu, ali poziva i na ubrzanje reformi.

Poverenik Evropske komisije za proširenje Oliver Varheji je još 2020. rekao da bi želeo da do kraja njegovog mandata najmanje jedna država Zapadnog Balkana bude spremna za članstvo u EU.

"Verujem da će to biti Crna Gora", rekao je danas Tonino Picula, izvestitelj za Crnu Goru, prilikom izglasavanja izveštaja u Evropskom parlamentu u Briselu.

Mandat aktuelne Evropske komisije traje do 2024. godine. Picula je u govoru o na plenarnoj sednici podsetio da je Crna Gora otvorila sva poglavlja te da gotovo 80 posto njenih građana podržava članstvo u EU.

U tom dokumentu, usvojenom s 506 glasova za, 50 protiv i 35 odsutnih, zastupnici pozdravljaju predanost Crne Gore evropskoj integraciji, ali izražavaju i žaljenje što od 2017. nije zatvoreno nijedno od 33 poglavlja, čime se usporava dotadašnji dobar put te zemlje koja je najviše odmakla u pregovorima na zapadnom Balkanu, prenosi Hina.

Izveštajem se pozivaju sve parlamentarne stranke u Crnoj Gori da prevaziđu trenutnu politiziranu političku klimu, što je ključno za postizanje političke stabilnosti i dovršetka reformi u ključnim sektorima, poput izbornih i pravosudnih zakona te borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track