DAN DRŽAVNOSTI Otvaranje auto-puta u Crnoj Gori zakazano za 13. jul!
Foto: Youtube/Bemax d.o.o. Montenegro

PRIORITETNA DEONICA

DAN DRŽAVNOSTI Otvaranje auto-puta u Crnoj Gori zakazano za 13. jul!

Crna Gora -

Prioritetna deonica auto-puta od Podgorice (Smokovca) do Kolašina (Mateševa) biće otvorena 13. jula, na Dan državnosti, potvrđeno je agenciji Beta u Vladi Crne Gore.

Detalji otvaranja još uvek nisu poznati. To je, kako je ranije saopšteno, najteža deonica na auto-putu od Bara do granice sa Srbijom.

Ukupna dužina prioritetne deonice autoputa je oko 41,5 kilometara, sa zahtevnom infrastrukturom koja obuhvata 29 mostova, deset nadvožnjaka i 16 dvocevnih tunela. Izgradnja prve deonice autoputa počela je 2015. i prvobitni rok za završetak radova je bio 11. maj 2019. ; U maju 2019. je rok pomeren na 30. septembar 2020, a krajem aprila 2021. na novembar prošle godine.

Država je od kineske Eksim banke pozajmila 944 miliona dolara na 20 godina, sa kamatom od dva odsto i uz grejs period od šest godina za izgradnju ove deonice i lani je plaćena prva rata. Vlada je početkom jula prošle godine napravila "hedžing aranžman" sa evropskim i američkim bankama čime je, kako tvrde, smanjena kamatna stopa i ostvarena ušteda od osam miliona evra godišnje. Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track