TO JE OSEĆAJ KAO DA VAS NEKO PROGONI I POTPUNI OČAJ I NEMOĆ KOJI OSOBA OSEĆA: Psiholog o mogućem uzroku masakra na Cetinju
Foto: EPA/Boris Pejović, Privatna Arhiva

PARANOIDNE PSIHOTIČNE IDEJE

TO JE OSEĆAJ KAO DA VAS NEKO PROGONI I POTPUNI OČAJ I NEMOĆ KOJI OSOBA OSEĆA: Psiholog o mogućem uzroku masakra na Cetinju

Crna Gora -

Psiholog i poslovni konsultant Radoje Cerović smatra da je uzrok masovnog ubistva na Cetinju u kojem je 11 ljudi, uključujući dvoje dece i ubicu, ubijeno "povezan sa paranoidnim psihotičnim idejama".

Cerović je za "Dan" rekao da je ubistvo na Cetinju "užasan čin, strašna tragedija, ali ne spada u stvari koje nisu poznate i koje se ne događaju".

Šta god je bio "okidač", uzrok je povezan sa paranoidnim psihotičnim idejama. To je osećaj da vas neko progoni i potpuni očaj i nemoć koji osoba oseća, bespomoćnost. Drugo je narcisoidni poremećaj ličnosti, osećaj da vas okolina ne razume i ne uvažava, da zaslužujete mnogo više pažnje. Radi se o veoma opasnoj vrsti strukture ličnosti (iako retko rezultira ovako ekstremnim činovima).

Često se radi i o kombinacijama sa osećajem socijalne izolovanosti (koji ne mora da bude realan, već samo lična impresija, osećaj da se ljudi udaljavaju i da nemate podršku i pomoć) - rekao je Cerović.

Ukazuje da se ne zna "šta je od ovoga u pitanju, a biće teško rekonstruisati kompletan mozaik" i ističe da "postoji nešto ćemu smo svi svedoci i o čemu možemo sa sigurnošću pričati".

- Prvo, kultura u kojoj se mentalni poremećaji stigamtizuju i na njih se gleda kao što se u srednjem veku gledalo na veštice! Užasna situacija, i odsustvo bilo kakvog plana ili pristupa da se mentalni poremećaji vrate u domen redovnih, ljudskih stanja. Umesto da članove porodice zaključavamo u podrume, kao u američkim horor filmovima - navodi Cerović.

Ukazuje da je u Crnoj Gori "užasna situacija u domenu podrške", jer je "organizacija psihijatrijskih službi na elementarnom nivou, usudio bih se reći da je u sveukupno loše organizavanom javnom zdravstvu, psihijatrijska služba dodatno marginalizovana".

- Treće, psiholozi u izostanku zakona koji reguliše tu oblast, u nedostatku komore predstavljaju jednu de fakto problematičnu profesiju. Osim ponekog psihologa u Domovima zdravlja i u Kliničkom centru Crne Gore, ostali su veoma loše dostupni, ponekad je usluga i dosta skupa za prosečnog građanina Crne Gore, a izostanak garancija kvaliteta usluge se podrazumeva - ukazuje Cerović.

Broj samoubistava pokazatelj mentalnog zdravlja

Prema njegovim rečima, ne postoje NVO organizacije (ili su veoma retke) koje rade u domenu prevencije, ranog otkrivanja ili upravljanja probemima mentalnog zdravlja, i država u ovoj oblasti nema i nikada nije imala smislenu strategiju, plan koji se može takvim zvati.

- Godinama pozivam na uzbunu oko broja samoubistava, ali ne postoji čak ni interesovanje da se provere navodi ili da se koriguju statističke metode koje nam daju lažnu sliku. Naime mi smo uspeli da ne budemo svesni da smo zadnjih godina bili na drugom mestu u Evropi, a na 4. ili 5. na sveti po stopi samoubistava koja je važan pokazatelj mentalnog zdravlja - ukazao je Cerović.

On je naglasio da "svaki pokušaj politizovanja priče oko mentalnog zdravlja, uključujući ovaj događaj, treba smatrati zlonamernim i oportunističkim".

- Politika je kriva u domenu izostanka dugoročnih strategija i planova. Trenutne političke i ekonomske okolnosti marginalno utiču na ovakve događaje. Kamo sreće da se ovakve stvari događaju zbog trenuto-političkih okolnosti, sa njima bismo lakše izlazili na kraj, i kod nas i u celom svetu - rekao je Cerović.

Kurir.rs/Blic/Dan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track