ABAZOVIĆ O GLASANJU O POVERENJU VLADI CRNE GORE: Ko želi da ide nazad, slobodan je! ko želi da ide napred, dobrodošao je! VIDEO
Foto: Printscreen RTCG

direktno

ABAZOVIĆ O GLASANJU O POVERENJU VLADI CRNE GORE: Ko želi da ide nazad, slobodan je! ko želi da ide napred, dobrodošao je! VIDEO

Crna Gora -

Do sednice Skupštine na kojoj će se poslanici izjašnjavati o poverenju Vladi Dritana Abazovića deli nas još par dana, a i dalje je neizvesno koji će biti ishod te sednice.

"Sve što sam imao rekao sam u prethodnom periodu, 19. avgust čekamo potpuno relaksirani. Dobre stvari smo uradili za Crnu Goru u 100 dana. Ko želi da ide nazad, slobodan je, ko želi da ide napred, dobrodošao je. Ko želi da se poništi Temeljni ugovor, da se vratimo u podele, u svađe, mržnju neka izabete taj put. Ko želi progres, da ulažemo u zdravstvo, školstvo, infrastrukturu, da gradimo nastavak auto-puta, da gradimo put Plav-Dečani, da povezujemo Crnu Goru da se koncetrišemo na životni standard, ima izbor", prokomentarisao je svoja očekivanja od sednice premijer Dritan Abazović.

Dok je za neke 19. avgust dan D, drugi poručuju da nije, ali kako će se izjasniti svi poslanici, još nije poznato.

Inicijativu za izglasavanje nepoverenja Vladi Dritana Abazovića potpisalo je 36 poslanika - DPS, SDP, SD, Liberalna partija, i DUA. Za obaranje vlade trebalo bi im još 5 poslanika.

00:51

Dritan Abazović uoči sednice parlamenta: Spokojno čekam glasanje o nepoverenju vladi

Računica je da URA i SNP neće glasati protiv izvršne vlasti u kojoj su njihovi premijer, potpredsednici i ministri. Ukoliko manjine, koje nisu potpisnice inicijative, Forca i Bošnjačka stranka, budu glasale za pad vlade, dolazi se do broja 40, tako da za većinu i dalje nedostaje jedan glas.

Poslanici Demokratskog fronta i ostali iz koalicije Za budućnost Crne Gore, osim SNP-a, koji je u vlasti, nijesu se izjasnili kako će glasati, ali njihova podrška inicijativi donijela bi potrebnu većinu. Tada za opoziv Vlade Dritana Abazovića ne bi bio potreban ni jedan glas partija manjina.

U slučaju da Demokrate i Demos na stranačkim organima odluče da obore izvršnu vlast, inicijativa partija okupljenih oko DPS-a imala bi podršku 46 poslanika. Ako bi se izglasalo nepojerenje Vladi, ona prelazi u tehnički mandat, do izbora nove ili vanrednih parlamentarnih izbora.

Ukoliko predstavnici parlamentarne većine formirane nakon 30. avgusta 2020. godine budu uzdržani prilikom glasanja, Vlada Dritana Abazovića neće pasti.

Kurir.rs/RTCG

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track