MUP CRNE GORE O MASAKRU NA CETINJU! Utvrđene 3 ključne tačke slabosti policije na Cetinju, a evo ko je PRESUDIO MONSTRUMU!
Foto: EPA/Boris Pejović

izveštaj komisije

MUP CRNE GORE O MASAKRU NA CETINJU! Utvrđene 3 ključne tačke slabosti policije na Cetinju, a evo ko je PRESUDIO MONSTRUMU!

Crna Gora -

Komisija Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Crne Gore utvrdila je da su policajci iz Odeljenja bezbednosti Cetinje, 12. avgusta u naselju Medovina, zakonito upotrebili vatreno oružje i opravdano pucali na naoružanog Vuka Borilovića, pokušavajući da ga zaustave tokom krvave drame.

Tri dana nakon tragedije na Cetinju u kojoj je Borilović usmrtio 10 komšija, među kojima i dva dečaka, a ranio još šest osoba, MUP je formirao Komisiju sa zadatkom da proceni upotrebu sredstava prinude, odnosno korišćenja oružja policijskih službenika u ovom slučaju.

Komisija je napravila zapisnik sa izjavama četvorice policajaca sa Cetinja, koji su tog dana iz pištolja u Medovini pucali na Borilovića, a potom su u mišljenju naveli da su opravdano koristili vatreno oružje.

MUP je u odgovoru Vijestima naveo da se internom istragom o postupanju policije na Cetinju bave i službenici Odjeljenja za unutrašnju kontrolu rada policije.

Ispaljeno 20 metaka

Tokom drame na Cetinju, a nakon više telefonskih poziva da neko puca u Medovini, prvi u naselje u 15.33 časova su stigli policajaci, koji su tog dana bila u popodnevnoj smjeni dežurni službenici u OB Cetinje.

Petorica policajaca pokušavala su da zaštite kuće, ali i zaustave naoružnog Borilovića koji je pucao na njih ali i ekipu Hitne pomoći, a samo pukom srećom tog dana metak je po glavi samo okrznuo policajca Ljubišu Maksimovića.

Vijestima je nezvanično rečeno da su u Medovini tog dana pucala četiri policajca iz pet službenih pištolja, koji su ispalili oko 20 metaka ka Boriloviću.

Ko ga je ubio?

Forenzičari iz Danilovgrada treba da utvrde da li je ubica usmrćen metkom ispaljenim iz jednog od policijskih pištolja ili oružja koje predao Cetinjanin Nenad Neno Kaluđerović.

To će se znati tek nakon što veštaci - balističari uporede preklapanje traga koji na čauri ostavlja udarna igla pištolja i trag koji na ispaljenom zrnu ostaje nakon prolaska kroz cev pištolja.

Rukovoditeljka i portparolka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepa Medenica rekla je da im rezultati forenzičkih veštačenja još nisu dostavljeni.

Tom tužilaštvu ranije je dostavljen obdukcioni nalaz Borilovićevog tela, koji je potvrdio nezvanične informacije - da je ubica pogođen sa pet metaka, ali će se tek analizom utvrditi koje zrno je bilo smrtonosno.

Borilović je tog dana iz lovačkog oružja posle 15.20 časova usmrtio u podstanarskom stanu Natašu Martinović, njena dva sina od osam i 11 godina, a potom je usmrtio i komšije - Rajka Drecuna (56) i njegove roditelje Danicu (74) i Dimitrija (81).

Među žrtvama su i tridesetsedmogodišnji Milan Mitrović, kum ubijenih Martinovića ali i Borilovićev ujak Goran Đurišić (54) i dve sestre Aleksandra (52) i Mila Radunović (50).

Borilović je ranio i petoro komšija - Aleksandra Drecuna, Slavicu Zvicer, Filipa Đurkovića, Milevu Ramadanović i Darinku Čelebić, kao i policajca Ljubišu Maksimovića.

Gde je zakazala policija?

Nakon tragedije postavljano je pitanje da li je policija mogla bolje ili drugačije da reaguje tog dana te da li će se promeniti sistem reagovanja u ovakvim slučajevima.

Stručnjaci za bezbjednost i postupanje policije ukazali su na tri ključne tačke i slabosti crnogorske policije na Cetinju, što je, kako tvrde, rezultat višedecenijske zapuštenosti bezbednosnog sistema i lošeg ulaganja u opremu, ali i obuku redovnog - operativnog sastava policije...

Prva karika u sistemu postupanja policije koja je tog dana zakazala na Cetinju je nedostatak jasnog protokola i procedura kako da se reaguje u visokorizičnim situacijama.

Uprava policije, tvrdi izvor Vijesti, nema propisane protokole obaveštavanja, izveštavanja i uzbunjivanja, a evidentan je bio i nedefinisan sistem rukovođenja, komandovanja i izdavanja naređenja tog dana na Cetinju.

Osim toga, policijski službenici duže službene pištolje stare i po 20 godina, a samo specijalne jedinice UP su opremljene i obučene da reaguju u rizičnim situacijama kakva je bila tog dana.

Kurir.rs/Vijesti.me

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track