MILO ĐUKANOVIĆ: Nacionalisti pokušavaju da dokažu da treba prekomponovati Zapadni Balkan, promeniti granice!
Foto: Printscreen/YouTube

stvaranje tri uvećane države

MILO ĐUKANOVIĆ: Nacionalisti pokušavaju da dokažu da treba prekomponovati Zapadni Balkan, promeniti granice!

Crna Gora -

Predsednik Crne Gore Milo Djukanović izjavio je da danas nacionalisti opet pokušavaju da dokažu svoju tezu da multietnička demokratija na Balkanu nije moguća i da sledstveno tome treba prekomponovati Zapadni Balkan, promeniti granice, i umesto postojećih stvoriti tri uvećane države, etnički i verski homogene.

"Smatram da neće biti dovoljno glupih i neodgovornih ljudi koji će 30 godina kasnije poslušati ponovni poziv nacionalista da udjemo u tu avanturu", kazao je Djukanović u intervjuu za Juronjuz Albanije (Euro News Albania).

Prema njegovim rečima, u regionu se vodi oštra politika konfrontacija izmedju dva pogleda na budućnost Zapadnog Balkana.

"Jedan je onaj koji zastupam - da su sve zemlje Zapadnog Balkana deo savremene civilizacije i moraju da imaju svoje mesto u EU i NATO. Nasuprot tome, imamo pogled onih koji zastupaju status kvo, a to je da zemlje Zapadnog Balkana treba da ostanu van matičnog toka kretanja savremene evropske civilizacije. Da budu platforma koju će zloupotrebljavati svi koji preko Zapadnog Balkana žele da deluju sa antievropske platforme. Tome prisustvujemo i danas", rekao je Djukanović.

Prema njegovim rečima, Rusija i na Zapadnom Balkanu pokušava da stacionira svoje medijske, finansijske, energetske, verske efektive i sve to zloupotrebi protiv evropskog sistema vrednosti i jedinstva.

Komentarišući odnos sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Djukanović je rekao da se oni razlikuju po pitanju odnosa prema spoljnoj i bezbednosnoj politici i da smatra da danas nije moguće biti i na strani agresova i žrtve.

"Morate pokazati svojim moralnim i političkim stavom da poštujete pravo svakog gradjanina Evrope i države da slobodno odlučuje o svojoj budućnosti. To je temeljno pitanje razlikovanja izmedju gospodina Vučića i mene i pretpostavljam izmedju njega i drugih lidera u regionu koji dele sa mnom vrednosti", rekao je crnogorski predsednik.

"Ovde nema govora ni o kakvoj mržnji, ni o kakvom odnosu. U jednom dobrom periodu Vučićevog političkog veka sam intenzivno komunicirao sa njim. Mi se sada temeljno razlikujemo zato što je geopolitički poremećaj opet, nažalost, poslužio kao inspiracija nacionalistima u regionu", dodao je Đukanović.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track