MILO ĐUKANOVIĆ: Crna Gora je u institucionalnoj truleži, hitno su nam potrebni parlamentarni izbori!
Foto: Printscreen/YouTube

politička kriza

MILO ĐUKANOVIĆ: Crna Gora je u institucionalnoj truleži, hitno su nam potrebni parlamentarni izbori!

Crna Gora -

Crnogorski predsednik Milo Đukanović ocenio je da je Crna Gora u "institucionalnoj truleži" i da su hitno neophodni izbori.

U intervjuu za BBC na srpskom jeziku, on je naveo da je Vlada u tehničkom mandatu bez poverenja većine poslanika, parlament s promenljivom većinom, predsednik u poslednjim mesecima mandata, a pravosuđe mahom u stanju vršilaca dužnosti.

"Ovo je jedna institucionalna trulež: vlada je izgubila legitimitet, parlament samo na temi revanšizma prema ranijoj vlasti održava homogenost 41 poslanika. Takva zemlja nije u stanju da se ozbiljno organizuje u reformama izbornog zakonodavstva, evropskih integracija, poverenja investitora", kazao Đukanović.

Crnu Goru na proleće 2023. čekaju redovni predsednički izbori, a Đukanović smatra da bi vanredni parlamentarni trebalo da se održe još ranije.

"Moje uverenje je da ne treba oklevati, da smo izgubili mnogo vremena. Dramatično se pogoršava finansijska slika i mislim da izbore treba raspisati za prvi dan kada je to moguće, da ne dozvolimo da se dalje množe teške posledice sa kojima će morati da se bavi jako kompetentna vlada", kazao je predsednik Crne Gore.

On je rekao i da je do promene vlasti u Crnoj Gori posle tri decenije jednom moralo da dođe.

"Promenu vlasti doživeo sam kao šansu - neko je 30 godina čekao priliku i podrazumevam njegovu želju da pokaže da je bolji od prethodnika. Na našu žalost, to se nije desilo: mi imamo dve izgubljene godine, dve vlade koje su kratko trajale i, bez ikakvih vaninstitucionalnih pritisaka, izgubile legitimitet", kazao je predsednik Crne Gore.

Kao dostignuća svoje tri decenije duge vlasti, on je naveo od mirno stečenu samostalnost, ekonomsku stabilizaciju, približavanje Evropskoj uniji članstvo zemlje u NATO.

"Kontinuitet vladanja je Crnoj Gori donio je mnogo toga dobrog, do mnogih ostvarenja ne bismo došli da su se promene vlasti događale svake četiri godine. S druge strane, dugo trajanje vlasti porađalo je zavist koja se posle određenog vremena transformiše u komplekse, pa je i očekivano da je posle dve godine jedina politika nove vlasti revanšizam, dok ozbiljnih prigovora na suštinu prethodne nema", kazao je Đukanović.

BBC podseća da je Đukanović državničke funkcije napuštao već tri puta, mada je ostajao na čelu stranke, a ubrzo se i vraćao na mesto predsjednika ili premijera, kao i da je u vremenima kada nije vodio državne poslove, govorio o želji da se oproba i u biznisu, ali sada, kako kaže, s navršenih 60 godina stvari su se promjenile.

"Nije mi moglo biti i sad već nisam u dobi da na drugom profesionalnom koloseku započinjem novu karijeru, a ne može mi svakako ni biti dosadno jer imam mnogo drugih afiniteta. Moji planovi i interesi nesu prioritet, prioritet mi je da stabilizujemo zemlju, da je vratimo na pravi kolosek i za to nam treba vlada, parlamentarni izbori - kada to obavimo, onda će slika budućnosti biti jasnija", zaključio je Đukanović.

Kurir.rs/Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja