ĐUKANOVIĆ PRIŽELJKUJE HAOS: Zakazao skup, pa pobegao u Egipat
Foto: EPA Georgi Licovski

ĐUKANOVIĆ PRIŽELJKUJE HAOS: Zakazao skup, pa pobegao u Egipat

Crna Gora -

Politička kriza u Crnoj Gori ušla je u novu fazu, u kojoj su još ogoljenije nastavljene političke igre Mila Ðukanovića i njegove Demokratske partije socijalista, u nameri da, uprkos uzastopnim izbornim porazima na više nivoa, zadrže politički uticaj.

Kukavičji čin

Kada je vratio parlamentu izmenjeni zakon o predsedniku, iza kojeg je stala nova skupštinska većina, i tako iscrpeo sve iz arsenala svojih predsedničkih nadležnosti, Ðukanović je posegao za organizovanjem uličnih protesta.

Za protestni skup, koji je zakazan za utorak u 18 sati ispred Skupštine Crne Gore, Ðukanovićevi politički protivnici kažu da je kukavičji čin, s obzirom na to da ga formalno zakazuje NVO Forum slobodnih građana Luča, a on iz dalekog Egipta podržava i poziva pristalice da dođu i iskažu nezadovoljstvo.

Upravo to je prokomentarisao jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević:

- Milo vas je baš snažno podržao, prošli protest je slavio unuku rođendan, a sutra će da vadi DNK Tutankamonu u kairskom muzeju. Veće su vam šanse da se ja pojavim nego on.

Milo Đukanović
foto: EPA Georgi Licovski

Remetilački faktor

Vladimir Pavićević, savetnik potpredsednika vlade Vladimira Jokovića, kaže za Kurir da su izmene zakona o predsedniku pre svega dobar politički odgovor na Ðukanovićevo nepoštovanje crnogorskog ustava:

- Dobra stvar je što za nekoliko meseci Milu svakako ističe mandat, pa će na proleće iduće godine Milo u političku penziju, a Crna Gora će dobiti novog predsednika, osobu koja će, za razliku od njega, biti dostojna te funkcije. Ðukanović je već neko vreme remetilački faktor i faktor nestabilnosti u crnogorskom društvu i politici. U isto vreme, njegov politički uticaj je danas slabiji nego bilo kada ranije, i to potvrđuju rezultati poslednjih izbora koje su Milo i njegov DPS redom gubili. Organizacijom protesta Milo pokušava da stvori privid kakve-takve snage. Međutim, svi u Crnoj Gori znamo da je prošlo i Milovo vreme i vreme Milovog DPS i da je sada na sceni proces punog razvlašćivanja te partije. Nikakvi protesti ne mogu da promene suštinu, a suština je da je Crna Gora u postđukanovićevskoj epohi, i to je dobro.

Kurir.rs/I. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track