DRITAN OSTAJE BEZ NAJBLŽIH SARADNIKA: Abazovića napustili ministarka Jovana Marović i savetnik Zoran Đurišić
Foto: EPA/Boris Pejović

OSIPANJE

DRITAN OSTAJE BEZ NAJBLŽIH SARADNIKA: Abazovića napustili ministarka Jovana Marović i savetnik Zoran Đurišić

Crna Gora -

Ostavku je najpre podnela ministarka Jovana Marović, koja je s crnogorskim premijerom tesno sarađivala ne samo u vladi nego i u pokretu, a potom je od njega otišao i savetnik za vazduhoplovstvo Zoran Đurišić

Crnogorski premijer i lider pokreta URA Dritan Abazović ostaje bez sve većeg broja saradnika!

Naime, ovih dana napustilo ga je dvoje bliskih saradnika u vladi. Najpre je ostavku na sve funkcije podnela Jovana Marović, potpredsednica vlade, ministarka evropskih poslova i potpredsednica Građanskog pokreta URA. U dopisu je kao razlog navela izglasavanje nepoverenja vladi premijera Abazovića, koje se dogodilo 19. avgusta.

O Open Balkanu

- Funkcije u vladi i partiji sam preuzela za velikim entuzijazmom i željom da proces pristupnih pregovora dovedemo u završnu fazu, a državu do članstva u Evropskoj uniji. S obzirom na to da političke partije prozivaju jedna drugu za nečinjenje putem medija, umesto da sednu za sto da se dogovore o ključnim pitanjima i prioritetima od značaja za demokratizaciju i integraciju, ispunjenje ovog cilja, odnosno ubrzanje evropskog puta, nije moguće u ovakvim uslovima. Razlog što nisam ranije napustila ove funkcije je zaokruživanje tehničkog dela procesa, a koji se odnosi na rekonstrukciju pregovaračke strukture, definisanje procedura u ministarstvu, uz redovne obaveze u procesu pregovora - navela je ona. Objavila je i link na kome je dostupan dokument „Analiza o prednostima i manama učešća u regionalnoj inicijativi Open Balkan“, koji je izradilo Ministarstvo evropskih poslova (MEP).

Jovana Marović
foto: Vlada Crne Gore

Spekuliše se, međutim, da je upravo mogućnost priključenja Crne Gore Otvorenom Balkanu razlog nesuglasica između Abazovića i Marovićeve. Naime, Abazović podržava ulazak Crne Gore u inicijativu „Otvoreni Balkan“, dok se jedan deo javnosti oštro protivili smatrajući je lošom zamenom za Evropsku uniju i Berlinski proces.

Ne prihvata predloge

Istovremeno, Abazovića je i njegov savetnik za vazduhoplovstvo Zoran Ðurišić obavestio da prekida saradnju s njim, jer nije prihvatao njegove predloge o budućem radu nacionalnog avio-prevoznika „ToMontenegro“ i o imenovanju stručnih osoba na ključnim pozicijama.

Zoran Đurišić
foto: Printscreen

- I nakon pet meseci ogromnih napora, pri čemu sam uložio sve svoje višedecenijsko iskustvo iz oblasti civilne avijacije, pokušavajući da utičem na stvaranje stabilne i zdrave avio-kompanije, koju je moguće uspostaviti samo s profesionalnim odborom direktora i profesionalnim izvršnim direktorom, 43. vlada, kao i nekoliko prethodnih, totalno urušava jedan od najvažnijih projekata koji je svojevrstan podupirač crnogorske ekonomije - naveo je Ðurišić.

Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track