MILO ĐUKANOVIĆ SASTAO SE SA ERDOGANOM: Naše rodbinske zajednice Bošnjaka u Turskoj, duhovni su most između zemalja!
Foto: Murat Kula / AFP / Profimedia

susret na bosforu

MILO ĐUKANOVIĆ SASTAO SE SA ERDOGANOM: Naše rodbinske zajednice Bošnjaka u Turskoj, duhovni su most između zemalja!

Crna Gora -

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović održao je u Istanbulu sastanak sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom nakon kojeg je naglašeno kako postoji veliki prostor da se veze između država prodube.

Predsednik Turske Erdogan je istakao da je prijateljstvo dve zemlje staro vekovima, i podsjetio da je Crna Gora otvorila ambasadu još u osmanskom periodu.

"Naše rodbinske zajednice Bošnjaka sa više od 150.000 u Turskoj, duhovni su most između zemalja - jake ljudske i rodbinske veze. Odnosi Crne Gore i Turske su na najvišem nivou", kazao je Erdogan, piše CdM.

Milo Đukanović, Redžep Tajip Erdogan
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Dodao je da je razgovarano o unapređenju bilateralnih odnosa. Napomenuo je da je tokom posete turske delegacije Crnoj Gori prošle godine povećana trgovina, u prvih 11 meseci za 49 posto.

"Ukupne turske investicije premašile su 179 miliona eura. Broj kompanija je 3.800 u Crnoj Gori. Turske kompanije realizuju važne projekte u sektorima usluga i građevinarstva i verujem da će uspešne inicijative biti nastavljene", rekao je Erdogan.

Milo Đukanović, Redžep Tajip Erdogan
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

S druge strane, Đukanović je naglasio kako između Crne Gore i Turske vlada prijateljstvo i poverenje.

"Mislim da su odnosi dve zemlje oslonjeni na dugu tradiciju i da su se razvili do prijateljstva, a danas govorimo i o savezništvu. Treba da tražimo prostor da mozaiku dodamo neku novu sliku. Posvećeni smo identifikaciji prostora za unapređenje ekonomske saradnje. U Crnoj Gori radi 3.800 kompanija iz Turske, što je indikativan podatak. Nije u pitanju geografska blizina nego prijateljstvo i poverenje. Očigledno da se ljudi iz Turske u Crnoj Gori osećaju bezbedno", kazao je Đukanović.

Kurir.rs/Cdm.me/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track