UKLESALI SVOJA IMENA U PEĆINI U CRNOJ GORI: Dva muškarca kažnjena sa po 180 sati društveno-korisnog rada! (VIDEO)
Foto: Youtube Printscreen

ova pećina je zaštićeno prirodno dobro

UKLESALI SVOJA IMENA U PEĆINI U CRNOJ GORI: Dva muškarca kažnjena sa po 180 sati društveno-korisnog rada! (VIDEO)

Crna Gora -

S. K. (34) i E. K. (29) iz Petnjice u Crnoj Gori provešće po 180 sati obavljajući društveno-koristan rad kao kaznu jer su u avgustu prošle godine oštetili unutrašnjost zidova Đalovića pećine koja predstavlja zaštićeno prirodno dobro.

Oni su na oko 300 metara od prirodnog ulaza u pećinu uklesali svoja imena, prenose Vijesti.

Inače, za ovo krivično delo propisana je kazna od tri meseca do pet godina zatvora.

U speleološkom klubu "Pauk", iz kojeg su i prijavili slučaj, smatraju da ova presuda neće obeshrabriti buduće vandale.

"Neće se tu ništa promeniti, a samo nerazumevanje tog problema je upitno jer naši građani nemaju znanja da shvate kolika je ta šteta i kakva je ta šteta", rekao je Petar Cerović iz speleološkog kluba "Pauk".

Po izricanju presude, tužiteljka Ljubica Caković se odrekla prava na žalbu. Iz bjelopoljskog Osnovnog tužilaštva na pitanja Televizije Vijesti - zašto je to uradila i koje su to olakšavajuće okolnosti, ako je jedan od okrivljenih i ranije osuđivan - nisu odgovorili konkretno, već su samo kazali da je sud taj koji određuje visinu i vrstu kazne, ceneći sve olakšavajuće i otežavajuće okolnosti.

Speleološki klub "Pauk" zabrinjava i to kako će se sanirati ova devastacija i nastaviti sa projektom valorizacije Đalovića pećine. Apeluju na Opštinu Bijelo Polje da hitno deluje zbog štete koja se pravi na pećini već mesecima, otkako je probijen veštački ulaz, odnosno tunel.

"Tu je doveden u pitanje biodiverzitet na samoj toj klisuri i objektu Đalovića pećine, tu su štete nepopravljive i nenadoknadive i pitanje je kako će se to rešiti. Pećina je i dalje ostavljena na milost i nemilost vremenu, sve i dalje stoji kako stoji, ništa što su obećali nisu ispunili", rekao je Cerović.

Speleolozi upozoravaju da je brzina i efikasnost važna zbog toga da problem ne bi dalje eskalirao čime bi se nepovratno izgubile lepote i ukrasi Đalovića pećine. Kapitalnim budžetom za nastavak projekta valorizacije predviđeno je 1,9 miliona evra.

(Kurir.rs/Vijesti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track