CRNA GORA PLANIRA AKCIZE NA SLATKIŠE, SLADOLED, IGRE NA SREĆU NA INTERNETU: Predata Skupštini dopuna 5 poreskih zakona
Foto: Kurir televizija

budžet

CRNA GORA PLANIRA AKCIZE NA SLATKIŠE, SLADOLED, IGRE NA SREĆU NA INTERNETU: Predata Skupštini dopuna 5 poreskih zakona

Crna Gora -

Ministarstvo finansija predalo je u skupštinsku proceduru izmene i dopune pet poreskih zakona, kojima je cilj povećanje budžetskih prihoda i ispunjenje uslova Svetske banke. Ministar finansija Aleksandar Damjanović za TVCG kaže da time nastavljaju borbu protiv sive ekonomije.

Akcize na proizvode od šećera, kakaa i sladoled, negaziranu vodu sa dodatkom zaslađivača, plastiku za jednokratnu upotrebu, te ubrzanje akciznog kalendara za cigarete od 1. jula, to je predviđeno izmenama seta zakona koje je Vlada u ponedeljak dostavila Skupštini.

Predloženo je oporezivanje igara na sreću na internetu, transakcija sa OFF šor destinacijama, progresivno oporezovanje prometa nepokretnosti, zabrana pozajmica između kompanija koje ne plaćaju porez. Cilj - povećanje budžetskih prihoda, ali i ispunjavanje uslova Svetske banke za dobijanje garancije za zaduženje. "Nastavljamo sa setom mjera iz oblasti poreske politike u cilju povećanja prihoda, a ne utičući na povećanje osnovnih poreskih stopa poput PDV-a i poreza na dobit fizičkih lica. Deo su uslovi Svetske banke, a deo plod naših analiza i traženja mogućnosti za povećanje poreske naplate", kazao je Damjanović.

Od izmena Zakona o akcizama Vlada u ovoj godini očekuje 24,4 miliona evra dodatnih prihoda, a od oporezivanja internet igara na sreću 15 miliona. A koliko će planirano uvođenje akciza uticati na rast cijena tih proizvoda, Damjanović odgovara:

"Ovo su proizvodi koji su najvećim delom iz uvoza. Na njima su i te kako solidne marže uvoznika i veleprodavaca. Ti su profiti i sada su bili izuzetno visoki, videćemo kakav će biti tržišni odek ovih mera. Ovo je nešto što treba i mora da se radi i što je naša evropska obaveza", kazao je Damjanović.

Kurir.rs/RTCG

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track