CRNA GORA NE PAMTI OVAKO PRLJAVU KAMPANJU: Milove otrovne strelice lete ka Jakovu, dan D se bliži!
Foto: AP Risto Bozovic, EPA Boris Pejovic

CRNA GORA NE PAMTI OVAKO PRLJAVU KAMPANJU: Milove otrovne strelice lete ka Jakovu, dan D se bliži!

Crna Gora -

Kroz istoriju, predsednički kandidati koristili su različite vrste "oružja" kako bi pobedili ili raskrinkali svog protivnika u trci za šefa države. Neki kandidati, posebno ako osete trzaje mogućeg gubitka fotelje, nisu skloni da biraju reči i sredstva u svojoj borbi.

Sa pristalicama je lako, ali manje pristrasni birači obraćaju više pažnje na medijske momente, posebno kada se izbori bliže. Uoči drugog kruga predsedničkih izbora u Crnoj Gori, Izgleda kao da je dugogodišnji vladar Milo Đukanović pokrenuo prljavu kampanju usmerenu na svog protivnika - Jakova Milatovića, zbog koje su reagovale i neke nevladine organizacije (NVO).

Strah i interes

Pre nekoliko dana, na svojoj predizbornoj tribini, Đukanović je kazao da Milatović nastupa sa platforme „velike Srbije“, „što je svakome ko zagrebe malo ispod površine potpuno jasno“.

Milo Đukanović
foto: Printscreen/Kurir TV

Nazvao je „agonijom crnogorskog društva“ period poslednje dve i po godine, kada je njegova Demokratska partija socijalista (DPS) prešla u opoziciju.

Zagonetno, kazao je kako Milatović radi po zadatku „onih koji ne žele evropsku Crnu Goru“, ali, kako god bilo „kritično stanje“, Đukanović uvereno kaže da veruje u pamet crnogorskog naroda.

Nekoliko dana kasnije, optužio je Milatovića da je deo parlametnarne većine iz perioda posle 30. avgusta 2020. godine, „za koju se zna da je klero-nacionalistička i koja je dovela do toga da se Crna Gora više bavi dogmama srednjeg veka nego izazovima koji su pred njom u budućnosti“.

„To je bilo vreme u kom su vlade formirane u verskim objektima, vreme kada su se iz versko-političkih pobuda odbijale donacije vakcina, potrebne da bi se zaštitili životi ljudi“, objasnio je Đukanović.

„Ping-pong“

U jeku predizborne kampanje u Crnoj Gori, lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj javno je kazao da punu podršku pruža Milatoviću, jer je, kako je naglasio, najvažnije da Milo Đukanović ode s vlasti.

„On je relativno nov čovek u polici, veoma mlad, ali sve je bolje od Đukanovića. Milatović je obrazovan čovek i korektan prema ostalim strankama“, kazao je lider radikala.

Jakov Milatović, Milena Milatović
foto: EPA/Boris Pejovic

Šešeljevu izjavu DPS je spremno dočekao i optužio Milatovića da je „Šešeljev kandidat“. Optužba je odmah dobila i odgovor. Iz Milatovićevog pokreta „Evropa sad“, saopšteno je da on nema nikakve veze sa Šešeljem, već da su Đukanović i Šešelj „stari drugari“.

„Šešelj je prisustvovao Đukanovićevoj inauguraciji 1998. godine, kada je budući predsednik Jakov Milatović imao svega 10 godina. Upravo zbog nepostojanja bilo kakve veze između Šešelja i Milatovića, navodna podrška koja ima za cilj da odvuče pažnju određenog dijela birača je suštinski podrška Milu Đukanoviću, njegovom starom ratnom drugu“, naveo je tada pokret.

Šešeljevu podršku, Milatović je nazvao „ping-pongom između određenih ljudi“.

Eskalacija

Obično se primedbe predsedničnih kandidata tiču domaćih i regionalih problema, ti napadi mogu da postanu i lični, a nekad i fizički.

Početkom marta, Milatović je napadnut na Cetinju, pa se u celu kampanju umešalo i tužilaštvo i policija kako bi ispitalo da li je počinjeno krivično ili prekršajno delo.

Naime, grupa građana okupila se ispred zgrade u kom je bila zakazana Milatovićeva konvencija. Okupljeni su ga najpre izviždali i vređali, a onda i napali.

izbori, Crna Gora
foto: BETA/Amir Hamzagić

Milatović je ocenio da je Đukanović organizovao taj napad, jer je osetio miris gubitka koji mu se sprema.

„Taj čovek je u nedostatku argumenata organizovao fizički napad na mene. Nadam se da će u narednih 15 dana policija i službe bezbednosti uspeti da održe situaciju pod kontrolom“, poručio je on.

Ubrzo je stigla reakcija – ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore najavilo je da će uraditi procenu bezbednosti predsedničkog kandidata Jakov Milatovića.

Ta odluka kabineta premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića, biće privremena sve dok Agencija za nacionalnu bezbednost i Uprava policije ne utvrde da li i odakle Milatoviću preti opasnost.

Ko ima nadu, ima sve

Uprkos ugroženoj bezbednosti, Milatović ne odustaje od predsedničke igre.

„Pokušao je da me zastraši i etiketira. Što više plaši ljude i crta mete protivnicima, to mu ljudi manje veruju“, rekao je Milatović.

izbori, Crna Gora
foto: BETA/Amir Hamzagić

Da je hteo, Đukanović bi nas uveo u EU. Da su umeli i hteli, ekonomija bi cvetala, ne bi cvetao kriminal. Zbog Jakova Milatovića nije otišao niko, a zbog Đukanovića je otišla većina“.

Poručio je da lider DPS-a ne može da zaustavi slobodne građane Crne Gore da zemlja bude istrgnuta iz njegovih ruku i zauvek trasirana na put pravde, jednakosti i pomirenja.

Reakcije iz NVO

Zbog izrazito negativne kampanje koja se vodi protiv Milatovića, reagovao je i Centar za demokratsku tranziciju (CDT), koji je pozvao Agenciju za sprečavanje korupcije (ASK) da isprati slučaj.

„Pozivamo ASK da sa dužnom pažnjom isprati ovu pojavu, jer je i ovo kampanja koju neko plaća. Pozivamo još jednom kandidate da javno osude ovaj vid nedemokratske kampanje, a sve ‘aktere’ da se uzdrže od anonimnih podmetanja i da imaju hrabrosti da imenom i prezimenom stanu iza svojih stavova“, naveli su iz CDT-a.

Kurir.rs/Nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track