ZASEDA ODBOR ZA MEĐUNARODNE ODNOSE CRNOGORSKE SKUPŠTINE: Dritan odgovara zbog podrške LAŽNOJ DRŽAVI u SE
Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

POLITIKA

ZASEDA ODBOR ZA MEĐUNARODNE ODNOSE CRNOGORSKE SKUPŠTINE: Dritan odgovara zbog podrške LAŽNOJ DRŽAVI u SE

Crna Gora -

Ne treba se zavaravati oko crnogorske vlasti, retorički će biti manje antisrpska, praktično politički ista kao i prethodna, ocenjuje Dejan Vuk Stanković

Crnogorski premijer i koordinator ministarstva spoljnih poslova Dritan Abazović sutra će biti saslušan pred odborom za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore zbog odluke da ta zemlja podrži aplikaciju Kosova za članstvo u Savetu Evrope. Sagovornici Kurira ne očekuju nikakvu drastičnu odluku, iako smatraju da će ta rasprava biti interesantna.

Nije bilo na sednici vlade

Komitet ministara Saveta Evrope (KMSE) započeo je proceduru prijema Kosova u tu međunarodnu organizaciju 24. aprila, za šta je glasala i predstavnica Crne Gore u KMSE. Na to je oštro reagovao deo vladajućih stranaka, tvrdeći da su prekršene procedure jer se to pitanje nije razmatralo na sednici crnogorske vlade. Korak dalje otišao je skupštinski odbor za međunarodne odnose, koji je najavio da će od vlade Crne Gore tražiti izveštaj o razlozima i metodi donošenja odluke da se podrži početak procedure prijema Kosova u Savet Evrope.

Dritan Abazović
foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da ništa naročito ne može da se desi na sastanku ovog odbora.

- Demokratski front će protestovati, ostali će podržati Abazovićev stav jer je za političku većinu u Crnoj Gori nezavisnost Kosova bezupitna politička odluka, budući da je u skladu sa evroatlanskom montenegrinskom Đukanović-politikom koja ima svoje verne sledbenike. Abazović, Milatović i Spajić su nastavljači Đukanovićeve geopolitičke filozofije i prakse. Ne treba se zavaravati oko crnogorske vlasti, retorički će biti manje antisrpska, praktično politički ista kao i prethodna, uz beznačajni dodatak uključivanja u proameričku inicijativu Otvoreni Balkan - kaže Dejan Vuk Stanković za Kurir.

Strpljiv dijalog

Dejan Vuk Stanković
foto: Kurir Televizija

Savetnik potpredsednika crnogorske vlade Vladimir Pavićević kaže za Kurir da će rasprava na sednici odbora biti zanimljiva, kao i da će biti korisna za građane:

- Potpredsednik vlade Vladimir Joković u ponedeljak je izjavio da je već razgovarao s premijerom o ovom pitanju, budući da stav Crne Gore o statusu Kosova i Metohije u Savetu Evrope nije bio tema na sednicama vlade. Moj je stav da bi najbolje bilo da se potencira važnost dijaloga između Beograda i Prištine. I da će Crna Gora pozdraviti dogovor koji se postigne dijalogom. Dakle, insistiranje na strpljivom dijalogu je najbolji pristup. Ukoliko zaključci odbora budu išli u tom smeru, to će biti racionalno i dobro.

I. Ž./

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track