RASKOL U CPC: Episkopija kotorsko-primorska Crnogorske pravoslavne crkve se otcepila
Foto: Shutterstock

samostalni od ilindena

RASKOL U CPC: Episkopija kotorsko-primorska Crnogorske pravoslavne crkve se otcepila

Crna Gora -

KOTOR - Episkopija kotorsko-primorska Crnogorske pravoslavne crkve (SPC) saopštila je da će, zbog nepodnošljivog i ponižavajućeg stanja unutar crkve pod vođstvom mitropolita Mihaila, od Ilindana delovati samostalno.

Od Ilindana 2023. godine Crnogorska pravoslavna episkopija kotorsko-primorska delovaće samostalno, kao čuvar tradicije Crnogorske pravoslavne crkve, koja je pod vođstvom mitropolita Mihaila kanonski i moralno posrnula i njeno funkcionisanje na postojećim osnovama više nije moguće, navodi se u saopštenju, prenosi RTCG.

Ističe se da Episkopija kotorsko-primorska proglašava prekid pominjanja imena mitropolita Mihaila na svetim liturgijama kao poglavara Crkve, jer se više ne nalazi pod njegovim velikim omoforom.

Ukazuje se da su razlozi za takvu odluku brojni, a prvi je što mitropolit Mihailo radi na uništenju ideje o obnovi CPC i sa tim ciljem su ga na njeno čelo dovele srpske i ruske tajne službe, a zadatak mu je da drži CPC na veoma niskom nivou razvoja, kako bi kao takva služila interesima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Dodaje se da mitropolit Mihailo još od sedamdesetih godina prošlog veka sarađuje sa ruskim tajnim službama, preko kojih je dobijao poslove u nekadašnjem Sovjetskom Savezu i tvrdi da Eparhija poseduje podatke da od 2002. godine sarađuje sa pukovnikom ruske službe GRU Leonidom Prokopjevim, čije je kadrove dovodio u Crnu Goru i davao im visoke pozicije unutar CPC.

Pored toga, navode iz Eparhije, mitropolit Mihailo je, bez saglasnosti članova Svetog Sinoda, učlanio CPC u Savez lažnih crkava, takozvani Sinaksis, koji je pod kontrolom Prokopjeva, a osim što predstavlja jeres, to je ujedno i čin otvorene izdaje crnogorskih nacionalnih interesa, jer je GRU pokušala da izvrši državni udar u Crnoj Gori 2016. godine.

Mitropolit Mihailo i svešenik zadužen za knjigovodstvene poslove ne podnose finansijske izveštaje o poslovanju CPC, a svima je vidljivo da se novac od donacija ne ulaže u razvoj crkve, jer razvoja nema, stoji u saopštenju Eparhije.

Kurir.rs/Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track