Najnovije vesti

MILO ĐUKANOVIĆ SE VRAĆA U POLITIKU: Ova vlast služi velikosrpskim interesima u Crnoj Gori!
Foto: Printscreen/Pink

MILO ĐUKANOVIĆ SE VRAĆA U POLITIKU: Ova vlast služi velikosrpskim interesima u Crnoj Gori!

Crna Gora
14:57h

Bivši predsednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović izjavio je da ne isključuje povratak u politiku.

Đukanović je kazao da se za pravilan izbor Crne Gore u njenoj budućnosti treba i dalje boriti.

„Ja ću biti aktivan politički čovek, ja sam odgovoran građanin Crne Gore“, rekao je bivši predsednik.

Prema mišljenju Đukanovića, Crna Gora je stala sa reformama na putu ka Evropskoj uniji u poslednje tri godine.

„Kad pogledate ovo što imamo kao iskustvo poslednje tri godine, kada pogledate ta posrtanja Crne Gore nakon promene vlasti sredinom 2020. godine možda dođete i do drugačijeg zaključka – možda možete da izvedete zaključak da smo išli brže od realnog, ostvarili i više od mogućeg.

Znam za te prigovore o tome kako je Crna Gora bila zarobljena država u vreme prethodne vlasti. Hajde da malo izokrenemo tu tezu. Ta Crna Gora koja je bila zarobljna je voljom NATO-a primljena u NATO, voljom Evropske unije dovedena do vrata Evropske unije.

Milo Đukanović
foto: Printscreen MNE

A onda je došlo do oslobođenja pre tri godine i sada ta oslobođena Crna Gora je rak rana Zapadnog Balkana. Je li vam to deluje logično, je li vam deluje suvlisno – ne, deluje glupo i glupo je. Nemojte da pomislimo da glupost, politička glupost stanuje samo na Zapadnom Balkanu, poltička glupost nažalost stanuje mnogo šire od Zapadnog Balkana“, rekao je Đukanović.

Bivši predsednik Crne Gore bio je kritičan prema strankama koje su pre tri godine svrgnule DPS sa vlasti, opisujući ih „kao opasnost za Crnu Goru i njen identitet“.

„Ova vlast služi političkim interesima Beograda, odnosno služi velikosrpskim interesima u Crnoj Gori, što je produžetak ruskih imperijalnih interesa u ovom delu Evrope i u Evropi uopšte. Srpska pravoslavna crkva je najjači instrument za prekogranično delovanje velikosrpske ideologije“, smatra on.

Kako kaže Đukanović, Crnogorci svakodnevno shvataju da su poslednje tri godine sa novom većinom, političkom i institucionalnom krizom, greška. On upozorava na reformski zamor, koji je, kako kaže, takođe posledica stava Evropske unije.

To se, navodi, promenilo napadom Rusije, tako da je ovo važna prilika i za Crnu Goru.

„Na ovim prostorima ili će pobediti evropska budućnost, ili ćemo nastaviti da lutamo balkanskim putevima vođeni velikodržavnim nacionalizmima, promenama granica i beskičmenim služenjem antievropskim interesima“, kazao je Đukanović.

Kurir.rs/Vijeti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track