MASAKR ODGOVORNOSTI! Porodice nastradalih, preživeli, a ni crnogorska javnost ne znaju istinu o tome šta se dogodilo
Foto: EPA/Boris Pejović

MASAKR ODGOVORNOSTI! Porodice nastradalih, preživeli, a ni crnogorska javnost ne znaju istinu o tome šta se dogodilo

Crna Gora -

Ni godinu dana nakon masakra na Cetinju, porodice nastradalih, preživeli, a ni crnogorska javnost ne znaju istinu o tome šta se dogodilo, ne samo 12. avgusta, već i pre njega.

U 4 epizode ​​serije „Masakr odgovornosti” autorke Svetlana Đokić i Milica Babić donose priču o tragediji, onome što joj je prethodilo, ali i strašnoj tišini koja je usledila nakon zločina. Prvi put će javnost moći da vidi ispovesti porodica žrtava i preživelih, kao i onih koji su bili na licu mesta. Takođe, građani će prvi put moći da vide šta piše u Izveštaju o postupanju policije tog kobnog dana, koji je skoro godinu dana nosio oznaku „tajna”.

Otkrivene su brojne nepravilnosti i nelogičnosti, nevjerovatne činjenice o tome kako crnogorske institucije ne komuniciraju i šta se kao rezultat toga može dogoditi.

Prva epizoda je posvećena onome što se dogodilo pre 12. avgusta. Videćete dokumente koji otkrivaju potpuni nemar institucija kao i njihove izgovore za nerad. Druga epizoda je posvećena 12. avgustu. Kroz potresna, ali snažna svedočenja porodica žrtava i povređenih, kao i izjave nadležnih, rekonstruisan je dan masakra. Kroz dokumentaciju saznajemo ko je rukovodio policijskom akcijom, detalje policijskih akcija, kao i kako i kada su porodice obaveštene da su njihovi najmiliji poginuli.

U trećoj epizodi serijala „Masakr odgovornosti“ otkrivamo sve propuste u vezi sa postupkom svih nadležnih 12. avgusta, kako su se ponašale porodice žrtava, kao i kako su pokušavale da prikriju nedostatak blagovremeno i adekvatno reagovanje Interventne jedinice koja je tog dana bila parkirana pored Cetinjskog manastira.

Četvrta epizoda ima poseban naziv – Zašto ste nas zaboravili. Pokušali smo da saznamo zašto crnogorsko društvo zaboravlja teške i tragične situacije. Kako je moguće da za godinu dana ništa nije urađeno na stvaranju sistema koji je spreman da odgovori na ovu i slične situacije. Da li smo dotakli tako niske grane da se cele godine niko od nadležnih nije obratio nikome od povređenih i porodicama stradalih.

Za "Masakr odgovornosti" govori 15 sagovornika. Porodice žrtava, preživeli, advokati, nadležni tužilac, predstavnik Uprave policije, balističar, psihijatar, novinari. Istina je pred vama.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track