MANDIĆ IZABRAN ZA PREDSEDNIKA SKUPŠTINE CRNE GORE: Srbin prvi put na čelu parlamenta (FOTO)
Foto: R.R./ATAImages

nastavak konstitutivne sednice

MANDIĆ IZABRAN ZA PREDSEDNIKA SKUPŠTINE CRNE GORE: Srbin prvi put na čelu parlamenta (FOTO)

Crna Gora -

Konstitutivna sednica Skupštine Crne Gore, koja je počela 27. jula, nastavljena je danas, a na dnevnom redu bila je samo jedna tačka - Izbor predsednika i potpredsednika parlamenta.

Jedini kandidat za predsednika bio je lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić. Za potpredsednike parlamenta kandidovani su Boris Pejović iz redova Evrope sad i Zdenka Popović iz Demokrata.

Opozicija nije imala kandidata za mesto predsednika.

18.20 - Protest zbog izbora Mandića

Ispred Skupštine Crne Gore okupljaju se građani koje je na protest pozvala organizacija Foruma slobodnih građana "Luča“ i opozicija posle izbora Andrije Mandića za predsednika Skupštine.

Deo učesnika skupa zapalio je transparent sa likovima Andrije Mandića i Sava Fatića.

Više o tome OVDE

18.11 - Prve reči Mandića nakon izbora: Sloga i poverenje umesto pohlepe i kriminala

Mandić je nakon izbora rekao da ima najviše poslaničkog iskustva jer je osam puta biran za poslanika.

- Naš politički život mora da teži ka pravdi i istini. Svima nam je potrebno da činimo dobra dela, a ne samo da izgovaramo varljive fraze. Iskreno verujem i želim da služim pomirenju i samo pomirenju. To je izuzetno važno jer vidim da je svet na ivici sukoba. Zbog toga moramo biti ujedinjeni, pomireni i složni - istakao je Mandić.

Poručio je da pre svake odluke treba čuti sve i izabrati najprihvatljivije.

- Niko nije važniji od naroda i zemlje... Zato nam treba dijalog. Moramo početi da verujemo jedni drugima. Često se ovih dana pojavljuju ispitivanja javnog mnjenja da se najmanje veruje političarima. To jeste problem. Ali se pokazuje i da ljudi ne veruju nikome, a o tome niko ne govori - rekao je Mandić.

Crnogorski Parlament, Parlament Crne Gore, Skupština Crne Gore, sednica parlamenta Crne Gore, Andrija Mandić
foto: R.R./ATAImages

Dodao je da je čak i unutar mnogih porodica poverenje jednih u druge izgubljeno.

- To je druga stvar za koju želim da se založim da otpočnemo proces vraćanja poverenja u ljude. Nije kukavičluk oprostiti bližnjem svom. Pohlepa i kriminal dugo su ovu zemlju vukli unazad. Samo sloga i poverenje mogu da je vrate. Tupeći oštrice naših razlika radimo za doborbit svih nas. Zato smo doneli odluku o popisu. On će početi 30. novembra i narednih dana ćemo obezbediti sve dodatne mere zaštite i građani će imati uvid u podatke koje su dali Monstatu. Danas sve zavisi od nas. A mi ćemo pokazati koliko možemo zajednički da uradimo za dobrobit svih građana. Naša je dužnost da donesemo zakone koje narod traži, a Crnoj Gori trebaju. Ovo treba da postane dom argumentovanih reči. Živeti sa razlikama nije dužnost već prirodno stanje normalnog društva - rekao je Mandić.

Otkrio je i prve poteze.

- Uradiću sve da uskoro izaberemo VDT, sudski savet, nedostajuće sudije Ustavnog suda.... Ne može biti u pravosuđu prostora za pojedince koji su služili jakima, a kažnjavali nejake. Zakon je iznad svih. Ovo vreme traži da ne zaboravimo ko smo, ali da ne propustimo priliku da učinimo ono što moramo. Kao čovek koji je srpske nacionalnosti, veruje u Boga, pripada SPC, govori srpskim jezikom i piše ćirilicom, nisam stranac u ovoj zemlji, koja je moja i svih mojih koji su hodali ovim kamenom. Mi nismo i ne smemo biti stranci jedni drugima. Mi smo braća po zemlji kojom hodamo - rekao je Mandić.

17.56 - Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić izabran za predsednika Skupštine Crne Gore

Na tajnom glasanju za izbor Mandića glasalo je 49 poslanika, a nije bilo glasova protiv.

Glasanju nisu prisustvovali poslanici Demokratske partije socijalista, Bošnjačke stranke, Socijaldemokrata, Liberalne partije, Demokratske unije Albanaca, Hrvatske građanske inicijative i Građanskog pokreta URA.

Izbor Mandića propraćen je aplauzom.

17.35 - Počelo glasanje za predsednika Skupštine Crne Gore

Poslanici su nakon prozivanja njihovog imena jedan za drugim izlazili i ubacivali listić u glasačku kutiju.

Opozicija je pre glasanja napustila salu.

Određena je pauza od 10 minuta tokom koje će komisija prebrojati glasove.

17.30 - Mandić: Moja misija je da pomirim Crnu Goru

Mandić se obratio na kraju višečasovne rasprave.

- Moja misija, ako dobijem podršku, jeste da pomirim Crnu Goru i ja ću se tako ponašati - poručio je Mandić i dodao da budućnost Crne Gore treba da bude imperativ svima.

16.52 - Đeljošaj: Verujemo u sporazum i želimo da budemo deo većine

Nik Đeljošaj iz Albanskog foruma rekao je da je poruka birača bila da su dobro radili i dobro ih zastupali i da su od 0 mandata došli do dva, a to je prema njegovim rečima velika odgovornost.

- Naša politika je politika razvoja i budućnosti i moja ideja je da albanske partije treba da sednu sa onima koji mogu da formiraju vlast i da dođu do kompromisa i kroz učestvovanje u vlasti ukažemo i realizujemo naša programska opredeljanja - kazao je Đeljošaj.

Dodao je da treba zajedno da grade budućnost i ono što spaja treba da bude osnova.

- Ostaćemo dosledni programskim principima i evropskom putu - rekao je Đeljošaj.

16.25 - Vuksanović: Pred HGI laka odluka - nećemo podržati Mandića

Adrijan Vuksanović iz Hrvatske građanske inicijative rekao je da je pred njima laka odluka i da neće podržati Mandića jer je njegova politika sve ono što je opozitno politici Hrvatske građanske inicijative.

- Dugo vremena se nacionalnim strankama nametao kompleks povezanosti sa DPS. Danas će oni koji su nam pokušali nametnuti taj kompleks dati glas čoveku koji ima titulu četničkog vojvode. To je dijametralno suprotno onome što predstavlja HGI kao deo suverenističkog i građanskog pokreta - poručio je Vuksanović.

Dodao je da suverenistički blok treba da pokaže svoj vitalitet i snagu ideje koju nose i da budu verni tim vrednostima.

16.00 - Zenka: Neću glasati za Mandića

Predsednik Demokratske unije Albanaca Mehmet Zenka je rekao da neće glasati za Mandića, ne zato što je Srbin, već zbog njegova politike za Albance.

- Ne verujem u konstalaciju snaga nove vlasti koji su dijametralno suprotni i sa programima i sa nastupima - rekao je Zenka.

Nije hteo, kako kaže, da bude deo vlasti, jer mu to ne bi oprostili preci, a šta će biti u budućnosti vreme će pokazati.

- Različiti su putevi, a isti cilj, ali mi strepimo od tog cilja, a ne od puteva. Ja ću možda pozitivno misliti o Mandiću ako pozove predsednika Skupštine Kosova, a Spajića ako pozove Aljbina Kurtija u posetu - kazao je Zenka.

15.45 - Konatar: Sporazum Spajić-Mandić nije dobar za Crnu Goru

Poslanik GP URA Miloš Konatar kazao je da neće podržati da Mandić bude predsednik Skupštine jer smatra da sporazum Spajić-Mandić nije dobar za Crnu Goru.

- Prvi razlog je što ovaj predlog nije korak ka EU već korak nazad. Protiv smo i zato što je ovaj predlog proizvod trulog kompromisa i za to odgovornost snosi Milojko Spajić - rekao je Konatar.

15.04 - Prepucavanje Živkovića i Mandića; Živković izdali ste principe partije; Mandić: Znam šta Srbin u CG može da prihvati i shvati

Živković je kazao da bi bilo interesantno videti da ZBCG na narednom kongresu promijeni programske principe vezano za NATO.

"Mislim da bi to bilo osvešćujuće, otrežnjujuće za Crnu Goru. To bi za mene bilo evolutivno, revolucionarno za Crnu Goru, ali mislim da se neće desiti", kazao je on.

Mandić je odgovorio da on nije "zaplakao nijednu albansku ni bošnjačku majku".

"Ja znam šta može da prihvati i shvati Srbin u Crnoj Gori i kojim putem treba da idemo da bismo stigli do cilja. Pogledajte koje nasleđe nosite kao politička partija. Ono vas ograničava u tome da niko neće s vama", kazao je Mandić.

Poslanik Milan Knežević kazao je Živkoviću da su njega njegovi birači kaznili i da sada sjedi na mestu gde je nekada bio DF.

"Ako želite da budete dobar polkitičar, morate da se odreknete Đukanovićevog nadljeđa", kazao je on.

Mandić: Crnoj Gori trebaju druge poruke

Mandić je odgovarajući Živkoviću kazao je da danas Crnoj Gori trebaju druge poruke koje je spreman da sam nosi.

"A i vas savjetujem da ne napravite tu grešku da ostanete zarobljenik prošlosti. Nemamo nikoga bližega nego što smo mi jedni drugima", kazao je Mandić.

On je poručio da će poslati nove poruke koje su potrebne Crnoj Gori ako bude izabran.

Žalim zbog mnogih poruka, a Vama savjetujem da Vaš put bude različit od vaših prethodnika, a da ne oponašate opozciju koja je branila ideologiju u koju je čvrsto vjerovala", poručio je on.

Živković je kazao da bi bilo interesantno vidjeti da ZBCG na narednom kongresu promijeni programske principe vezano za NATO.

15.00 - Minut ćutanja za žrtve na Bliskom istoku

Na predlog poslanika SD-a Nikole Zirojevića poslanici su minutom ćutanja odali poštu stradalima na Bliskom istoku.

14.05 - DPS traži zastavu Ukrajine u parlamentu, odgovor Kneževića

Poslanik DPS Jevto Eraković inicirao da se u parlamentu postavi zastava Ukrajine koja će tu stajati do kraja agresije Rusije na tu zemlju.

Poslanik ZBCG Milan Knežević je kazao da bi glasanje trebalo odgoditi do izbora predsednika i dodao da bi onda trebalo postaviti sve zastave zaraćenih zemalja u svetu.

- Očekivano od Vas gospodine Kneževiću. Ako se Crna Gora zalaže za evropski put, smatram da to ovako na simboličan način treba pokazati - kazao je on.

Knežević mu je odgovorio odmah.

- Gospodine Erakoviću, imamo mi dovoljno naše šoge da se ne bavimo problemima čitavog sveta. Što se nas tiče možete ovde staviti sliku i Mila Đukanovića i Milana Roćena koji su nam trasirali put ka Rusiji, a iznad Putinovu, Šojguovu i Lavrovljevu, jer da nije bilo njih nikada ne biste mogli da dobijete privatnu državu koja je sada u krhotinama - odgovorio je Knežević.

12.15 - Komite najavile protest protiv izbora Mandića i to satima nakon planiranog glasanja

Forum slobodnih građana "Luča" danas organizuje protest povodom izbora Andrije Mandića, predsednika Nove srpske demokratije i jednog od lidera koalicije Za budućnost Crne Gore, za predsednika Skupštine.

Crnogorska Borba navodi da su oni snedavno u saopštenju pozvali "na okup".

- Na okup, jer verujemo da je sada važnije, i nego ikad važno, da nastupamo ujedinjeni i izrazimo svoje nezadovoljstvo ovakvim razvojem događaja, koji će trajno unakaziti slobodarski i antifašistički lik ove zemlje. Izbor četničkog vojvode Mandića kap je koja je prelila čašu i ostaće trajna bruka i mrlja u crnogorskom milenijumskom trajanju - ističe Forum slobodnih građana.

Borba navodi da je, ipak, interesantno da komite organizuju protest u 18h iako se očekuje da Mandićev izbor bude mnogo ranije, u toku dana.

12.04 U toku sednica Skupštine Crne Gore

Danas se bira Administrativni odbor i prema saznanjima Portala RTCG predsednica će biti nezavisna poslanica Jelena Nedović.

Konstatovane su ostavke na poslanička mesta koje su dostavili Tihomir Dragaš, Stevan Katić, Nihad Canović, Marko Kovačević, Milutin Đukanović,Vesko Delić i Genci Nimanbegu.

(Kurir.rs/Adria.tv)

Bonus video:

01:58

Podgorica, Mandić o rezultatima DF na lokalnim izborima u CG

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track