ZA VRAĆANJE NJEGOŠEVE KAPELE NA LOVĆEN 61% GRAĐANA CRNE GORE: U anketi većina podržala inicijativu pokojnog mitropolita Amfilohija
Foto: Privatna Arhiva, screenshot Youtube/Србадија

ISTRAŽIVANJE NSPM

ZA VRAĆANJE NJEGOŠEVE KAPELE NA LOVĆEN 61% GRAĐANA CRNE GORE: U anketi većina podržala inicijativu pokojnog mitropolita Amfilohija

Crna Gora -

Prema istraživanju koje je sprovela Nova srpska politička misao (NSPM), 35,6 odsto punoletnih građana Crne Gore se izjašnjava kao Srbi, a 51,6 odsto kaže da govori srpski.

U telefonskom istraživanju koje je sprovedeno u periodu od 22. novembra do 2. decembra na uzorku od 1.000 ispitanika navodi se da članstvo u EU podržava 67,2 odsto građana, uvođenje sankcija Rusiji podržava samo 17 odsto, a cenzuru ruskih medija svega 7,8 odsto ispitanika.

Kako su pokazali rezultati istraživanja, 51,5 odsto građana smatra da su SAD i NATO krivi za rat u Ukrajini, dok 40,5 odsto veruje da će kao pobednik iz tog sukoba izaći Rusija, prenosi Sputnik.

Mitropolija crnogorsko-primorska je najbolje ocenjena institucija (4,01 odsto), a čak 60,9 odsto ispitanika podržava inicijativu pokojnog mitropolita Amfilohija da se Njegoševa kapela vrati na vrh Lovćena, dok je protiv 20,3 odsto.

Njegoš

Na pitanje koja im politička ličnost u Crnoj Gori trenutno uliva najviše poverenja najviše ispitanika je navelo predsednika Jakova Milatović (3,62 odsto) i premijera Milojka Spajića (3,18 odsto).

Istorijat kapele na Lovćenu

Petar II Petrović Njegoš je 1845. godine, po sopstvenoj zamisli, na Jezerskom vrhu na Lovćenu podigao zavetnu crkvu-kapelu posvećenu Svetom Petru Cetinjskom, sa željom da u njoj bude sahranjen.

Njegoš je umro 1851. godine i prvobitno je sahranjen u Cetinjskom manastiru, zbog bojazni da bi Turci mogli da oskrnave grob.

Njegove kosti su tek 1855. prenete na Lovćen.

Rušena je i tokom i Prvog i Drugog svetskog rata i potom obnavljana.

Konačno rušenje crkve-kapele je obavljeno 1972. godine, da bi se oslobodio prostor za podizanje mauzoleja, izgrađenog dve godine kasnije.

(Kurir.rs/Sputnjik/Preneo i pripredio: N. V.)

Bonus video:

00:43

PROFESOR SIMEUNOVIĆ O ISTORIJI SRBIJE I CRNE GORE: Pogrešno je videti isključivo idealan ili neprijateljski odnos

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track