SKANDAL!Sramotno saopštenje crnogorskog ministarstva: "Spomen ploča u Morinju TREBA DA POSTOJI"
Foto: Printscreen/Youtube/RTCG

SKANDAL!Sramotno saopštenje crnogorskog ministarstva: "Spomen ploča u Morinju TREBA DA POSTOJI"

Crna Gora -

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore rečeno je da žale zbog otkazivanja susreta ministra odbrane Republike Hrvatske sa ministrom odbrane Crne Gore.

„Ukazujemo da je temeljno opredeljenje spoljne politike Crne Gore negovanje dobrosusedskih odnosa i spremnost na otvoren i iskren dijalog o međudržavnim pitanjima. Uvereni smo da je to okvir u kojem možemo razmenjivati argumente i razgovarati o svim nerešenim pitanjima, uključujući i ona oko kojih imamo različite pozicije“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Kako se navodi, spremnost za rešavanje svih pitanja u duhu prijateljskih odnosa i NATO savezništva potvrđena je u razgovorima dva ministra spoljnih poslova tokom nedavne, zvanične posete MSP Crne Gore Filipa Ivanovića Hrvatskoj, kao i tokom boravka ministra spoljnih poslova Hrvatske Gordana Grlića Radmana u Crnoj Gori, povodom obeležavanja Dana hrvatskog naroda.

„Podsećamo da postoji obostrani interes za trajno rešavanje otvorenih pitanja, prvenstveno bilateralnim putem, kroz pregovore, ili, ukoliko se, bilateralnim dijalogom ne dođe do rešenja, posredstvom nekog od uobičajenih međunarodnih instrumenata za prevazilaženje ovakvih i sličnih izazova. Na toj liniji, pozdravljamo i jučerašnju izjavu ministra Grlića Radmana koji je potvrdio takav pristup definisanju rešenja prihvatljivih za obe strane“, ističe se u saopštenju.

Podsećamo, takođe, da je, tokom posete Hrvatskoj, bilo reči i o pitanju Prevlake, uz saglasnost da se obe strane dodatno aktiviraju, u cilju pronalaženja obostrano prihvatljivog rešenja.

Kako se navodi, u Ministarstvu spoljnih poslova očekuju da se uskoro formira nova međuresorska komisija koja će se, između ostalog, baviti pokretanjem bilateralnih razgovora o ovom pitanju.

„U vezi sa spomen obeležjem u Morinju, više puta smo ukazivali da spomen-ploča treba da postoji. Razlog, još uvek, nerešenog statusa su procedure za njeno postavljanje, kojima se bave nadležne institucije.Namera Ministarstva spoljnih poslova, o kojoj otvoreno razgovaramo sa hrvatskom stranom, jeste da se založi za postojanje spomen-ploče u Morinju, uz puno poštovanje zakonskih procedura i uz prethodni dogovor i saglasnost dveju strana“, ističe se u saopštenju.

1 / 1 Foto: Printscreen/Youtube/RTCG

"Crna Gora će, kao odgovorna i kredibilna članica NATO i predvodnik u procesu EU integracije u regionu, nastaviti da baštini otvoreni dijalog sa savezničkom Hrvatskom“, poručuju iz MSP Crne Gore.

(Kurir.rs/ Adria.tv/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

06:41

SRAMOTA Srušena spomen ploča postradalim Jevrejima u Sremskoj Mitrovici! Istoričar Pisarri: Srbi ne čuvaju sećanje na žrtve

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track