INTERVJU KOJI TRESE CRNU GORU Milan Knežević: "Ne postoje evropski i ruski Srbi, postoje samo Srbi, moj politički stav je JASAN"
Foto: Printscreen/Video Plus

osvrnuo se i na stanje u bezbednosnom sektoru

INTERVJU KOJI TRESE CRNU GORU Milan Knežević: "Ne postoje evropski i ruski Srbi, postoje samo Srbi, moj politički stav je JASAN"

Crna Gora -

Jedan njegov prijatelj je dešavanja na pretprošlonedeljnom Odboru za bezbednost i odbranu i međusobne optužbe nazvao „gadluk“. Ipak, predsednik Demokratske narodne partije Crne Gore Milan Knežević je u intervjuu za crnogorski portal Borba rekao, za razliku od njegovog prijatelja, da misli da je "ovo dobro za Crnu Goru i da bez ovakvog gadluka narod Crne Gore ne bi ni mogao da vidi u kakvom rasulu živi".

"Istovremeno, iskazujem nemerljivo zadovoljstvo što sam izvan tog gadluka, i što ću nastaviti sa raskrinkavanjem svih oblika udruživanja kriminalnih klanova i nosioca najvažnijih funkcija u državi“, kazao je Knežević u intervjuu Borbi.

On se dotakao tema prošlogodišnjeg detronizovanja nekada neprikosnovenog i naizgled nedodirljivog Mila Đukanovića koga su tridesetoavgustovci poslali u političku penziju, ali i razlaza Demokratskog fronta kao i o nekim budućim koalicijama.

Intervju Borbe prenosimo u celosti.

BORBA :2023. godina je, po mnogima, bila istorijska, iako je faktički i svaka prethodna bila. Đukanović je i formalno detronizovan, nestalo je političkih tenzija i konačno smo dobili naizgled stabilnu Vladu. Jesmo li zaista izašli iz političke krize i tenzija ili samo guramo probleme pod tepih?

Knežević: Politički pad DPS-a i Mila Đukanovića predstavlja samo jednu činjenicu koju ponavljamo kao otrcanu mantru, ali do suštinske demontaže sistema koji je Đukanović zidao i gradio preko tri decenije nije došlo. Neki kažu da nije bilo vremena, drugi da nije bilo političke stabilnosti, a meni se čini da nema političke ni institucionalne volje, iako imamo dokaze na svakom koraku i za svako izvršeno krivično delo.

Za razliku od mnogih, ni ranije, a ni sad, nisam bio spreman da guram probleme pod tepih, i uvek sam sve društvene anomalije nazivao pravim imenom. Možda je to nedovoljno, ali moja snaga se broji brojem osvojenih glasova, i jasno je da je odgovornost na onima koji su dobili najveću podršku građana da štite i realizuju njihove interese.

BORBA: 2023. je poznata i po tome što se, nakon 11 godina zajedničkog delovanja, razišao Demokratski front. Kako će istorija gledati na ovaj politički savez?

Knežević: Demokratski front je najbolja politička tvorevina koja se mogla dogoditi Crnoj Gori u onim mračnim godinama Đukanovićeve diktature.

Mi smo kao politički savez ostvarili naš cilj 30.08.2020. i pobedili režim Mila Đukanovića, ali je očigledno da je nakon tog perioda došlo do potrebe da svaki konstituent DF-a razvija sopstvene modalitete političke borbe i delovanja.

Zato je naš politički razlaz bio ljudski i prijateljski, jer je i sama ideja DF-a bila ljudska i univerzalna. Zbog toga kad god govorim o DF- u osećam ponos i privilegiju što sam bio deo najlepše političke istorije Crne Gore.

“DNP želi da u narednom periodu na ravnopravnim osnovama okupi što veći broj političkih subjekata koji mogu doprineti ukrupnjavanju”

BORBA: Nedavno ste potpisali sporazum o zajedničkom političkom delovanju sa Pravom Crnom Gorom. Je li ovo najava neke nove srpske koalicije? Postoje li pregovori i sa drugim srpskim partijama o ovoj temi?

Knežević: Naš sporazum sa Pravom Crnom Gorom je politička potreba sagledavanja novih okolnosti na političkoj sceni posle nedavno završenih parlamentarnih izbora i činjenice da je na našem uslovno rečeno ideološkom bloku došlo do prosipanja glasova i gubitka najmanje pet mandata.

Da se to ne bi ponovilo, DNP želi da u narednom periodu na ravnopravnim osnovama okupi što veći broj političkih subjekata koji mogu doprineti ukrupnjavanju našeg ideološkog bloka. Na taj način bi eliminisali liderske i stranačke sujete, neslogu, grabež za mandatima, i stvorili zdrave osnove za kvalitetnu političku ponudu građanima.

BORBA: Pojedini analitičari i političari su počeli da dele koaliciju ZBCG na dve frakcije – evropski Srbi iz NSD-a i ruski Srbi iz DNP-a. Šta je Vaš komentar na ove tvrdnje?

Knežević: Kad bih odgovarao na svaku glupost koja se pojavi u škrabotinama ljudi koji sebe zovu analitičarima bio bih gluplji od njih. Ne postoje evropski i ruski Srbi, postoje samo Srbi. Potreba da se bude “nečiji” najbolje govori o našem mentalitetu sluganstva i želji da imamo nalogodavca.

Moj politički stav je oduvek bio jasan: želim Crnu Goru u EU, ali isto želim da imamo najbolji odnos sa Rusijom. Geopolitička mapa sveta se ubrzano menja, i samo fanatici to nisu u stanju da vide. Bilo bi katastrofalno i pogubno da kao mala država biramo strane i još da barjačimo u geopolitičkim sukobima. Zato je bolje da se malo primirimo i okrenemo rešavanju nagomilanih unutrašnjih problema.

BORBA: Stanje u sektoru bezbednosti je, čini se, nikad gore. Šta može biti rešenje ove situacije? Ko će koga smeniti na kraju?

Knežević: Bezbednosni sektor odavno podseća na otkačeni vagon koji će svakog trenutka iskočiti iz šina i survati se u provaliju. Poslednja sednica Odbora za bezbednost i odbranu je bila otrežnjujuća za građane koji su mislili da je bezbednosni sektor nacionalna svetinja koja štiti bezbednost države. A ono ispade da su sitni lopovi koji obijaju trafike, kradu hidrofore i bale sena u dvorištima, pravi akademici za mnoge koji se busaju u bezbednosna i funkcionerska prsa.

Jedan moj prijatelj je sva ona dešavanja i međusobne optužbe nazvao:”gadluk”. Ali za razliku od njega, ja mislim da je ovo dobro za Crnu Goru i da bez ovakovog gadluka ne bi ni mogli vidjeti u kakvom rasulu živimo.

Istovremeno, iskazujem nemerljivo zadovoljstvo što sam izvan tog gadluka, i što ću nastaviti sa raskrinkavanjem svih oblika udruživanja kriminalnih klanova i nosioca najvažnijih funkcija u državi.

(Kurir.rs/Borba/Preneo: A.N.)

Bonus video:

03:39

SRBI ĆE NA KOSOVU I METOHIJI OPSTATI IZ OVOG RAZLOGA!! Advokat izneo podatke o stanovništvu južne pokrajine koji ULIVAJU NADU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track