KO IMA NAJVEĆU KORIST OD OSTAVKE JAKOVA MILATOVIĆA? Pavićević: " Ovaj političar je jedan od malobrojnih koji promišlja strateški"
Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia, Kurir Televizija

KO IMA NAJVEĆU KORIST OD OSTAVKE JAKOVA MILATOVIĆA? Pavićević: " Ovaj političar je jedan od malobrojnih koji promišlja strateški"

Crna Gora -

"Jakov Milatović je podneo ostavku na funkcije u Evropi sad zato što je izgubio uporišta u toj organizaciji. Kada bismo zamislili da su članovi Evrope sad imali ovih dana priliku da biraju između Spajića i Milatovića, Spajić bi bio ubedljivi pobednik. To je osnovni razlog Milatovićevog napuštanja pokreta", izjavio je za Borbu Vladimir Pavićević, doktor političkih nauka.

On dodaje da je praktičnost u politici jedno od osnovnih načela kojih se drži Jakov Milatović.

“Milatović se već neko vreme dovodi u vezu sa mogućnošću da bude jedan od ključnih autoriteta u novoj političkoj formaciji, oko čijeg formiranja uveliko traju konsultacije. Biti bez realnog uticaja u Evropi sad ili biti najsnažniji autoritet u novoj opciji u koju bi pozvao i pojedine poslanike i odbornike koji su birani na listi Evrope sad, eto tu dilemu je ovim potezom razrešio Jakov Milatović" komentariše Pavićević.

Na pitanje ko izvan pokreta Evropa sad ima najviše koristi od ove Milatovićeve odluke, Pavićević tvrdi da je to Dritan Abazović.

“Nema dileme da se ovim Milatovićevim potezom nastoji proširiti i osnažiti savez aktera koji žele da oslabe Spajićeve uticaje u crnogorskoj politici. Najzainteresovaniji političar za takvo nešto danas u Crnoj Gori je Dritan Abazović. Dritan je već preuzeo primat u udnosu na Milov DPS u opoziciji. On je jedan od malobrojnih političara u Crnoj Gori koji promišlja strateški. Sigurno je veoma zadovoljan ovom Milatovićevom odlukom”, dodaje Pavićević.

Dritan Abazović
foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

Osvrćući se na komentare da odnos Milatovića i Spajića sada još više podseća na sukob Mila i Momira, Pavićević kaže da takve analogije mogu dovesti i do neočekivanih ishoda.

“Prva i osnovna karakteristika političkog delovanja Jakova Milatovića je pragmatičnost. Po surovoj pragmatičnosti pamtimo Mila Đukanovića, a ne Momira Bulatovića. Iako je Jakov upravo Momira proglasio za uzor državnika, ne bi bilo neobično za crnogorsku politiku da u Milatovićevom daljem političkom delovanju sve češće počnemo da zapažamo sličnosti sa Milovim načinom delovanja u politici”, zaključio je Pavićević.

(Kurir.rs/Adria/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track