CRNA GORA ODBILA ZAHTEV AMERIKE: "Kralj kriptovaluta" biće izručen Južnoj Koreji
Foto: STRINGER / AFP / Profimedia, EPA Boris Pejovic

CRNA GORA ODBILA ZAHTEV AMERIKE: "Kralj kriptovaluta" biće izručen Južnoj Koreji

Crna Gora -

Apelacioni sud Crne Gore je nakon sednice veća odbio žalbu branilaca okrivljenog Do Kovna i potvrdio rešenje Višeg suda u Podgorici od 6. marta 2024.godine.

"Prvostepenim rešenjem Višeg suda u Podgorici Kv.br.265/24 od 06.03.2024.godine, dozvoljeno je izručenje u skraćenom postupku državljanina Republike Južne Koreje okrivljenog Kvon Do Hjonga, radi krivičnog gonjenja zbog više krivičnih dela po molbi Južne Koreje, dok je odbijeno izručenje ovog okrivljenog u skraćenom postupku po molbi SAD-a", navodi se u saopštenju Apelacionog suda.

Odlučujući o žalbi branilaca okrivljenog, veće Apelacionog suda je ocenilo da je je prvostepeni sud pravilno utvrdio da je molba Republike Južne Koreje po redosledu prispeća ranije prispela u odnosu na molbu SAD-a, pa je pravilnom ocenom ovog i drugih kriterijuma iz člana 26 Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, koji se primenjuje u slučaju kada izručenje istog lica traži više država, doneo odluku kojom je dozvolio izručenje okrivljenog Do Kvona Južnoj Koreji.

Žalbu državnog tužioca, veće ovoga suda je smatralo kao izjašnjenje u smislu člana 19 stav 2 Zakonika o krivičnom postupku, imajući u vidu da članom 20 stav 2 ovog zakona nije predviđeno pravo državnog tužioca na izjavljivanje žalbe.

Navedeno rešenje Apelacionog suda Crne Gore sa bližim razlozima biće objavljeno na internet stranici Apelacionog suda.

Kurir.rs/RTCG.me

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja