PES ODBIO BIVŠE KOLEGE DA UĐU U UPRAVU PODGORICE? Zatražili dodatne funkcije, pa indirektno optuženi za ucenu
Foto: Youtube/Skupština Crne Gore

crna gora

PES ODBIO BIVŠE KOLEGE DA UĐU U UPRAVU PODGORICE? Zatražili dodatne funkcije, pa indirektno optuženi za ucenu

Crna Gora -

Poseban klub odbornika u Skupštini Glavnog grada tražio je dodatne funkcije kako bi podržali gradsku vlast, za šta su ih u četvrtak dojučerašnje partijske kolege iz Pokreta Evropa sad (PES) indirektno optužile da ih ucenjuju.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, pet odbornika novoformiranog kluba traže da budu involvirani u sve organe uprave Glavnog grada, ali da su iz PES-a to odbili.

Iz partije Milojka Spajića juče nisu odgovorili na pitanja tim povodom.

Koje su sve funkcije tražili, nisu želeli da saopšte odbornici novoformiranog kluba, a ni iz PES-a, iz kojeg su juče poručili da je to što bivše kolege traže “u meri disproporcije na osnovu sadašnje snage”.

“Vijesti” su juče objavile da je pet odbornika posebnog kluba tražilo da dobiju pozicije u Odboru za imenovanja, a da su imali “dogovor sa gradonačelnicom Oliverom Injac”. Međutim, Injac se nije pojavila na sastanku predstavnika konstituenata podgoričke vlasti u sredu veče, što je navodno naljutilo bivše članove PES-a u lokalnom parlamentu. Prema informacijama TV Vijesti, bivši odbornici PES-a su navodno tražili polovinu funkcija koje su po koalicionom sporazumu u Glavnom gradu pripale PES-u.

Sukob kulminirao juče

Sukob između dojučerašnjih kolega kulminirao je juče kada petoro odbornika posebnog kluba, kao ni predstavnici opozicije predvođene Demokratskom partijom socijalista (DPS) nisu došli na sednicu Skupštine Glavnog grada, čime nije bilo kvoruma za rad. Nova sednica zakazana je za ponedeljak, ali nema potvrde da će odbornici iz posebnog kluba, kao ni predstavnici DPS-a doći.

Iz PES-a su juče saopštili da organizovani bojkot Skupštine, “u režiji opozicije predvođene DPS-om i nezavisnih odbornika bliskih predsedniku države Jakovu Milatoviću”, jeste signal da se jedan deo dosadašnje lokalne većine distancirao od aktuelnog koalicionog sporazuma, na osnovu koga funkcioniše lokalna vlast u Podgorici.

“Naše kolege iz Posebnog kluba su donedavno isticale da je razlog za napuštanje PES-a odsustvo meritokratije, ali da ipak ne žele da ugrožavaju vlast u Glavnom gradu, da bismo se sada našli u situaciji da je stabilnost vlasti uslovljena brojem funkcija koje Posebni klub treba da dobije”.

Poseban klub odbornika čine Dragan Radović, Dragutin Vučinić, Ranka Otašević, Jevrosima Pejović i Nađa Ljiljanić, koji su napustili PES i koji su bliski Milatoviću.

Iz PES-a su saopštili da “bivše kolege žele da pregovaraju kako bi dobili dodatne funkcije, i to u meri disproporcije na osnovu sadašnje snage”, iako sede i dalje na pozicijama u upravi Glavnog grada, zahvaljujući izbornom legitimitetu PES-a.

“Bivši odbornici PES-a su dobrodošli za svaku dobronamernu ideju u vezi sa razvojem Podgorice, ali očekujemo da svaki zahtev za dodatna kadrovska postavljenja bude transparentan, kako bi javnost objektivno prosudila da li su ucene ili interes građana u pitanju”, saopšteno je iz PES-a.

Pre toga su iz Posebnog kluba, reagujući na obavu šefa kluba odbornika PES-a Vasilija Čarapića na mreži Iks, saopštili da nisu i neće opstruirati rad nijednog organa Glavnog grada, ali da kao odgovorni ljudi traže da se “držite date reči i da se dogovor postignut kod gradonačelnice ispoštuje”.

“Što se tiče trgovanja funkcijama, kao bivši saborci vas savetujemo da pokažete odgovornost prema građanima Podgorice, jer ukoliko nastavite sa ovim delovanjem jedina funkcija koja će Vas sačekati jeste ona koju ste imali u Bemaxu”, odgovorili su iz Posebnog kluba Čarapiću, koji ih je optužio za “planiranje opstrukcije vlasti zajedno sa DPS-om”.

Rešenje vanredni lokalni izbori

Iz opozicionih partija - DPS, Socijaldemokrata (SD) i Socijaldemokratske partije (SDP) su juče ocenili da su vanredni lokalni izbori rešenje za krizu vlasti u Glavnom gradu.

Iz PES-a su odgovorili da pretnja opozicije izborima “nema značajnog efekta, jer neće uticati na promenu vlasti”.

Odbornik DPS-a Andrija Klikovac je na konferenciji za medije rekao da je odgađanje sednice Skupštine Glavnog grada potvrda duboke političke krize.

“I današnja dešavanja, kada su u sali bila 24 odbornika, govori najbolje o tome. Nije problem pet odbornika Posebnog kluba koji su izašli iz PES-a, već je problem potpunog nepoverenja i loših odnosa između partija koje čine parlamentarnu većinu”, rekao je Klikovac.

(Kurir.rs/ Vijesti.me/ Preneo: T.A.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track