MILATOVIĆ: Odluka o skraćenju mandata odbornika SO Šavnik ne pruža valjan pravni osnov za raspisivanje izbora
Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

MILATOVIĆ: Odluka o skraćenju mandata odbornika SO Šavnik ne pruža valjan pravni osnov za raspisivanje izbora

Crna Gora -

Odluka o skraćenju mandata odbornika Skupštine opštine (SO) Šavnik ne pruža valjan pravni osnov za donošenje odluke o raspisivanju izbora, saopštio je predsednik Crne Gore Jakov Milatović.

"Naime, odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi, propisano je da skupština opštine može doneti odluku o skraćenju mandata skupštini, dok se sadržinski donetom odlukom uređuje skraćenje mandata odbornika. Propisi ne poznaju mogućnost 'skraćenja mandata odbornika', već se pravni institut skraćenja mandata skupštini opštine sistemskim zakonskim rešenjima odnosi na skupštinu kao kolektivni organ, a ne na odbornike koji je sačinjavaju", istakao je Milatović u saopštenju.

On je dodao da se ovlašćenje predsednika države da raspiše izbore može zasnivati isključivo na prethodno donetoj odluci o skraćenju mandata Skupštine, što kako je kazao u konkretnoj situaciji nije učinjeno.

"Dodatno, trajanje mandata odbornika uređeno je Zakonom o izboru odbornika i poslanika i odlukom skupštine opštine nije moguće na drugačiji način uređivati predmetno pitanje. Kada je reč o trajanju mandata Skupštine opštine, Zakon o lokalnoj samoupravi jasno propisuje trajanje mandata od četiri godine. Zakon propisuje i to da mandat može prestati pre isteka vremena na koje je skupština opštine izabrana, raspuštanjem ili skraćenjem mandata skupštine. Nadalje, Zakon propisuje da u slučaju prestanka mandata skupštine pre isteka vremena na koje je izabrana, predsednik Crne Gore raspisuje izbore narednog dana od stupanja na snagu odluke o raspuštanju, odnosno skraćenju mandata skupštine. Na praktično isti način Zakon o izboru odbornika i poslanika, propisuje da predsednik raspisuje izbore u slučaju prestanka mandata skupštine opštine, pre isteka vremena na koje je birana", rekao je Milatović.

On je poručio da sledeći oba sistemska zakona, odluka predsednika da raspiše izbore za odbornike novog saziva, po osnovu skraćenja mandata aktuelne skupštine, može proizaći jedino iz odluke o skraćenju mandata skupštine koja je doneta u toku trajanja njenog zakonskog četvorogodišnjeg mandata.

"Podsećamo da je mandat aktuelnog saziva SO Šavnik istekao 2022. godine, te da u konkretnoj situaciji nije moguće primeniti institut skraćenja mandata skupštini opštine. Sa pozicije predsednika Crne Gore, apelujem na nadležne institucije da preduzmu sve neophodne mere i radnje, kako bi se već započeti izborni proces u Šavniku najzad okončao, a ova opština prestala da bude talac političkih prepucavanja", zaključio je Milatović.

Kurir.rs/Vijesti

Bonus video:

00:05

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović u Budvi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track