KOGA SU TO JOŠ ČUVALI KATNIĆ I LAZOVIĆ? Posle Belivuka i Miljkovića, OVAJ KAVČANIN je bio zaštićen
Foto: Youtube Printscreen

KOGA SU TO JOŠ ČUVALI KATNIĆ I LAZOVIĆ? Posle Belivuka i Miljkovića, OVAJ KAVČANIN je bio zaštićen

Crna Gora -

Posle hapšenja nekadašnjeg glavnog specijalnog tužioca Crne Gore Milivoja Katnića i bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije Zorana Lazovića, policija najavljuje finansijsku istragu, a tužilaštvo kao svedoka saslušava Enisa Bakovića koji je takođe bio pomoćnik direktora policije u vreme izvršenja dela za koja se sumnjiče uhapšeni.

Lazović se sumnjiči da je u vreme dok je bio na čelu Odeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala - formirao kriminalnu organizaciju, čiji je pripadnik postao Milivoje Katnić. U centru kriminalnih veza, za koje se sumnjiče, jeste zaštita pripadnika kavačkog kriminalnog klana, pa i dvojice beogradskih saradnika te grupe: Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Zoran Lazović sumnjiči se da je formirao kriminalnu organizaciju čiji su članovi postali Milivoje Katnić, kao i ranije uhapšeni specijalni tužilac Saša Čađenović i Lazovićev sin Petar, koji je u pritvoru od 2022. godine, navodi se u dokumentima Tužilaštva u koje je beogradski "Insajder" imao uvid. Obojica se terete i za dva krivična dela zloupotrebe službenog položaja. Prvo delo se odnosi na ukidanje zabrane ulaska u Crnu Goru - Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću krajem 2020. godine. Belivuk i Miljković, koji su mesecima bili na spisku osoba kojima je zabranjen ulazak u Crnu Goru iz bezbednosnih razloga, tada su doleteli u Tivat, a zatim boravili u Kotoru u gostima kod Radoja Zvicera.

Da su Belivuk i Miljković u Crnoj Gori saznalo se kada ih je crnogorska policija, zajedno sa Zvicerom, privela na informativni razgovor. Potom su upravo Katnić, kao glavni specijalni tužilac i Lazović, koji je vodio Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala, objavili da je uhapšena grupa osumnjičenih koja je planirala ubistvo Belivuka i Miljkovića na tivatskom Aerodromu.

Belivuk i Miljković su uhapšeni ubrzo po povratku u Beograd. Katnić i Lazović su tvrdili da su sve radili u saradnji sa srpskim MUP-om, koji je u to vreme pripremao hapšenje pripadnika Belivukovog klana.

U međuvremenu, obojica su razrešeni dužnosti, a sadašnje rukovodstvo Specijalnog tužilaštva tereti Lazovića da je usmeno naredio ukidanje zabrane ulaska u Crnu Goru Belivuku i Miljkoviću. Lazovića i Katnića terete i da su o celom slučaju obmanjivali javnost.

Drugi slučaj zloupotrebe, prema krivičnoj prijavi, tiče se zaštite pripadnika kavačkog klana Duška Roganovića. Zbog tog krivičnog dela, ranije je podignuta optužnica protiv bivšeg specijalnog tužioca Saše Čađenovića. Crnogorsko Specijalno tužilaštvo sada tvrdi da je Lazović i u tom slučaju imao glavnu ulogu i da je tadašnjim tužiocima naredio da Roganovića isključe iz predmeta koji je u to vreme pokrenut protiv više pripadnika kavačkog klana.

I Katnić i Lazović su na saslušanju kod tužioca negirali krivicu, ali su odbili da odgovaraju na pitanja.

Tužilaštvo nije navelo koje dokaze ima protiv njih dvojice, ali se u nekoliko navrata u krivičnoj prijavi navode poruke sa Skaj aplikacije.

Od dešifrovanja Skaj aplikacije 2021. godine i poruka koje je francusko pravosuđe dostavilo crnogorskom Tužilaštvu, u Crnoj Gori su pokrenuti postupci protiv predsednice Vrhovnog suda, dvojice bivših direktora policije, njihovih pomoćnika koji su bili zaduženi za borbu protiv organizovanog kriminala, kao i specijalnog tužioca. Prema sumnjama ili optužbama Specijalnog državnog tužilaštva, oni su umesto da se bore protiv organizovanih kriminalnih grupa, bili njihov deo, pa i sami organizovali kriminalne grupe.

(Kurir.rs/RTCG/Preneo: A.N.)

Bonus video:

04:06

KAVČANI JEDINO ZA JOVANA VUKOTIĆA KORISTILI PROFESIONALCE: Sve ostale likvidacije izvršavali ONI?! MOTIV IM JE SAMO NOVAC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track