HRVATSKA JAVNOST OGORČENA: Otkud vam ideja da pošaljete decu u Severnu Koreju?!

Mladi fudbaleri na truniru u Pjongjangu

HRVATSKA JAVNOST OGORČENA: Otkud vam ideja da pošaljete decu u Severnu Koreju?!

Hrvatska -
U hrvatskom Mnistarstvu spoljnih poslova kažu da ih niko nije obavestio da je 22 dece, starosti do 15 godina, otputovalo za Pjongjang

ZAGREB - Hrvatska javnost i mediji šokirani su činjenicom da se, u momentu kada su Severna i Južna Koreja na ivici rata, 22 dece i 8 trenera iz fudbalskog kluba Segesta iz Siska nalazi u Pjongjangu, gde igraju na međunarodnom fudbalskom truniru!

Rukovodstvo kluba oglušilo se o upozorenje hrvatskog Ministarstva spoljnih i evropskih poslova da se Severnu Koreju ne putuje ako nije nužno, javljaju hrvatski mediji.

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ih niko nije obavestio da je 22 dece, starosti do 15 godina, otputovalo za Pjongjang. Ministarstvo je saopštilo da je rukovodstvo kluba tražilo mišljenje o putovanju u Severnu Koreju, međutim, niko im nije javio da su deca otputovala!

Podsetimo, situacija na granici između Severne i Južne Koreje je dramatična. Vojske obe zemlje su u stanju pripravnosti zbog razmene vatre u četvrtak, a lider Severne Koreje Kim Džong-un naložio je vojsci da od danas popodne po lokalnom vremenu pređe na nivo pune borbene gotovosti, navodeći da je zemlja u "poluratnom stanju".

Prema saopštenju iz FK Segesta, mladi fudbaleri na turniru predstavljaju Evropu, a nastupaju uz ekipe iz Uzbekistana, Kine, Severne i Južne Koreje i Brazila.

Foto: Facebook/NK Segesta Sisak

Turnir treba da počne danas, a povratak mlade ekipe iz Severne Koreje predviđen je 26. avgusta. Zamenik gradonačelnice Siska Marko Krička za N1 je rekao da s decom i trenerima komuniciraju samo preko kluba.

"Rekli su nam da nije bilo saznanja o napetostima na granici, jer su deca dovoljno udaljena od sukoba na granici. Oni su 600 kilometara daleko", izjavio je Krička i dodao da je sisački klub u stalnom kontaktu s roditeljima dečaka.

"U ovom trenutku najvažnije je da su svi na sigurnom i da su zadovoljni smeštajem i gostoprimstvom", zaključio je Kričko.

Mađu brojnim komentarima čitalaca preovladavju oni u kojim se za odlazak dece okrivljuju najpre roditlelji, ali i treneri koji su se odlučili za odlazak u ovu zemlju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track