MINISTAR ODBRUSIO BANKAMA ZBOG ŠVAJCARACA: Imali ste jeftin novac, a građane ste pustili da grcaju!
Foto: Rojters

Hrvatska ima rešenje za kredite u francima

MINISTAR ODBRUSIO BANKAMA ZBOG ŠVAJCARACA: Imali ste jeftin novac, a građane ste pustili da grcaju!

Hrvatska -
Banke će imati rok od tri meseca da se prilagode novoj situaciji jer će se svaka kreditna partija obrađivati individualno

ZAGREB - Hrvatski ministar finansija Boris Lalovac potvrdio je jutros HRT-u da će svi krediti u 'švajcarcima' biti konvertovani u evro prema kamatnoj stopi koja je važila na dan dizanja kredita, ali po kursu HNB-a ili poslovne banke koji će važitii na dan konverzije.

Mađarska je pokušala s konverzijom prema kursu na dan potpisivanja kredita ali je tu odluku srušio evropski sud. Lalovac je naglasio kako se ove mere neće odnositi na već vraćene kredite.

"Sve je već na papiru, neće biti novog zakona, već će se sve implementirati u postojeće zakone s glavnim ciljem izjednačavanja glavnica kredita u 'švajcarcima', s glavnicama kredita u evrima. Radiće se i na tome da se građanima ne naplaćuje trošak konverzije, kao i da im se otpis dela glavnice ne oporezuje", kazao je Lalovac.

Svi detalji, obrazložio je, biće definisani do početka iduće nedelje, a 1. oktobra uslediće glasavanje u Saboru ili donošenje uredbe, kazao je Lalovac. Banke će imati rok od tri meseca da se prilagode novoj situaciji jer će se svaka kreditna partija obrađivati individualno.

"Banke ovu bitku ne mogu dobiti. Imale su jeftin novac, uzele su bonuse i otišle, a građane su pustile da grcaju u dugovima", kazao je Lalovac.

Banke upravljaju valutnim rizicima, i imaju mehanizme za zaštitu od tog rizika - za to su plaćene, dodao je Lalovac za HRT.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track