VEĆE PLATE: 755 evra je bila prosečna junska zarada u Hrvatskoj!
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Nastaviće da rastu

VEĆE PLATE: 755 evra je bila prosečna junska zarada u Hrvatskoj!

Hrvatska -
Analitičari očekuju nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta neto plata do kraja godine, navodeći da će takav trend biti podržan poreskim olakšicama

ZAGREB - Prosečna isplaćena neto plata u Hrvatskoj za jun ove godine iznosila je 5.810 kuna (755 evra), i u odnosu na isti mesec lani veća je za 252 kune ili 4,5 odsto.

To je najveći nominalni godišnji rast prosečne neto plate od aprila 2009. godine, kada je porasla 5,1 odsto. Isti procenat zabeležen je i kod realnog raste s obzirom na to da je inflacija u junu stagnirala, saopštio je Državni zavod za statistiku (DZS), a prenosi Tportal.

U odnosu na maj, prosečna neto plata porasla je za 131 kunu, što predstavlja mesečni rast od 2,3 odsto. Prosečna bruto plata u junu je iznosila 8.207 kuna, što predstavlja nominalan i realan rast na godišnjem nivou od 2,3 odsto. U odnosu na maj, prosečna bruto plata porasla je za 190 kuna, odnosno za 2,4 odsto.

Analitičari očekuju nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta neto plata do kraja godine, navodeći da će takav trend biti podržan poreskim olakšicama, odnosno izmenama u Zakonu o porezu na dohodak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track